Kurdiska Kvinnorådet Amara är en kurdisk organisation som arbetar med kvinno- och jämställdhetsfrågor i Stockholm. De arbetar med att informera kvinnorna i Sverige om den kurdiska kvinnokampen och ideologin om Demokratisk Konfederation som idag vägleder kampen om människors fri- och rättigheter i Mellanöstern, men som också är ett alternativ för hela världen. Kurdiska Kvinnorådet Amara organiserar sig under paraplyorganisationen Tevgera Jinên Azad, TJA, i Europa.
Den 9:e april hade Kvinnorådet Amara sin 14e kongress. Under kongressen utvärderades det föregående året och nya medlemmar samt ordföranden valdes. En av de tre medordföranden som blev valda är Ruken Kuntas.
Ruken Kuntas, nyvald medordförande i Kurdiska Kvinnorådet Amara
Ruken Kuntas flydde från den turkiska statens förtryck och förföljelser till Sverige för några år sedan. Tidigare var Ruken borgmästare i Gever distriktet i staden Colemêrg i norra Kurdistan. Hennes kamp om ett demokratiskt samhälle och för kurdernas fri- och rättigheter fortsätter även i Sverige.
Ruken valdes till medordförande får Kvinnorådet Amara under kongressen.
”Vi vill sammanföra svenska och kurdiska kvinnor för att bilda en gemenskap och ett starkt systerskap.”
I en intervju med Ruken Kuntas berättar hon om Kvinnorådet Amaras arbete i Sverige.
”Genom vårt arbete försöker vi nå ut till alla kvinnor i Sverige och informera om förtryck på kurdiska kvinnor i Kurdistan som utförs av ockupationsmakterna, främst Turkiet och Iran. Detta har vi även lyckats med eftersom kvinnor som inte är kurder, talar om den kurdiska kvinnokampen mot förtryckarna och väcker opinion tillsammans med oss. Detta är vad solidaritet och systerskap innebär.”
Vidare berättar Ruken att dem arrangerar en rad olika evenemang för att upplysa om den kurdiska kampen och ockupationsmakternas förtryck på kurderna och andra minoriteter i regionen.
”Vi arrangerar ett flertal demonstrationer och manifestationer för att väcka opinion och vi bjuder även in olika kvinnoorganisationer här i Sverige för att delta. Vi blir också inbjudna till olika evenemang och arrangemang av andra kvinnoorganisationer.
Alla dessa arrangemang ger oss utrymme att dela med oss av både den kurdiska kulturen men också den kurdiska kvinnokampen.”
Amara Kvinnokooperativet
Kvinnorådet Amara har ett kooperativsystem som heter Amara Kvinnokooperativet. Syftet med kooperativsystemet, berättar Ruken, är följande:
”Amara kvinnokooperativet är ett projekt som leds av Kurdiska Kvinnorådet Amara i Stockholm. I syfte ett introducera kurdisk kultur lagar vi kurdisk mar två dagar i veckan (tisdagar- lunch och fika, och fredagar-middag) i Elfvinggården i Alvik som är ett kollektivboende för kvinnor. I samband med den internationella kvinnodagen förra året arrangerade kvinnorådet Amara ett litet firande här på Elfvinggården. Ett femtiotal kvinnor samlades. Två dagar senare enades vi under samma flaggor och paroll på 8 mars demonstrationen som anordnas varje år av olika kvinnoorganisationer.”
På frågan om vilka som får komma och äta hos dem svarar Ruken Kuntas följande:
”Det är olika hur många kvinnor som kommer och äter hos oss. Kvinnorna som bor i kollektivboendet har ibland med sig gäster. Vi vill jättegärna att kvinnor utifrån också kommer och äter hos oss, för vi vill att fler ska känna till den kurdiska kulturen.”
Att utvidga arbetet med kooperativet är ett utav målen, säger Ruken Kuntas. ”Om fler kvinnor känner till att vi finns och vill samarbeta med oss så ser vi gärna till att det sker. Målet är at breda ut kooperativarbetet, inte för att tjäna extra pengar på det, utan för att fler kurdiska kvinnor ska få möjlighet att kunna stå på sina ben. Ibland är vi även på Solidaritetshuset och lagar mat för olika evenemang.”
Till sist berättar Ruken Kuntas att Amara Kooperativet tar emot beställningar på kurdisk mat utifrån:
”Vi tar också emot beställningar av kurdisk mat. Vi har till exempel tagit emot beställningar inför studentfester och födelsedagsfester också. Vi har kapacitet att laga mat upp till 100 personer. Vår mat är väldigt god och alla som vill att beställa kurdisk mat kan göra det med ett gott samvete.”
Kollektivt liv och kollektiv ekonomi
TJA-aktivisten Sukran som är på besök i Sverige berättade för oss om varför det är viktigt att kvinnor ingår i ett kooperativsystem.
”I själva verket utgör kooperativ grunden för den demokratiska kollektiva ekonomin. Därför är kooperativet inte att berika en region, utan att delta i produktionen i enlighet med samhällets behov. Det handlar inte om att jaga efter ekonomin som skapats av detta system, utan att tjäna sitt eget liv och sina behov så mycket som det behövs.
Kooperativsystem innebär också att skapa socialitet. Till exempel är ett kooperativ inte ett företag, utan de som arbetar i kooperativet är de som kompletterar varandra och samtidig organiserar det gemensamma livet. I ekonomiska termer är det inte att ständigt springa efter varor och skapa varor, utan inkomsterna som kommer därifrån kommer hjälpa människor att kunna fortsätta sina egna liv, men också för att tillföra till det kollektiva livet. Den demokratiska kommunalekonomin är faktiskt en av den demokratiska nationens viktigaste dimensioner.
Det viktiga är att inte vara beroende av en plats, utan att skapa sitt eget ekonomiska utrymme och frihet. Detta skapar naturligtvis också ett flexibelt band. Du har även en flexibel koppling till systemet. Kooperativsystemet är också för att hindra föreställningen om att arbeta i 11 månader och ta semester i en månad för att sedan återvända och tjäna systemet igen. Kooperativsystemet är en livsstil som bestämmer sina egna behov, bestämmer sin egen ekonomi och bestämmer sina egna mål.”
Helin Üzel / Journalist på kurd.se