Hungerstrejk i Stockholm

0
2044

Kurder i Sverige hungerstrejkar i solidaritet med fångarna i Turkiet

 

 

De politiska fångarna i Sakran och Tekirdag fängelserna i Turkiet har sedan den 15 februari inlett en hungerstrejk för att på alla sätt få turkiska regeringen att upphäva all isolering av den kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan och få ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter i fängelserna.

219 kurdiska politiska fångar hungerstrejkar

En del fångar har hungerstrejkat i över 58 dagar. Hälsotillståndet förvärras för varje dag. Fångarna har inte undersökts av läkare och deras tillstånd har nått en kritisk fas, flera är i ett sådant tillstånd att de kan mista sina liv vilken dag som helst.

Fångarna hotas och torteras både fysiskt och psykiskt. Även trakasserier förekommer och är inte ovanliga vid familjebesök men blivit mycket värre sedan hungerstrejken inletts. Därför har familjebesök ställts in för att anhöriga ska slippa vakternas trakasserier. 

Detta måste ske (NCDKs krav)

  • Politikerna i Turkiet måste rikta sin uppmärksamhet mot de legitima kraven från fångarna.
  • CPT måste ta sitt ansvar och  besöka fängelserna, ingripa och medla mellan de hungerstrejkande och den turkiska staten.
  • Europarådet måste ta detta som ett brådskande ärende och kräva att den Turkiska staten accepterar gångarnas krav.

Runt om i Turkiet men även Europa inleds nu kurder hungerstrejkar i solidaritet men även för att uppmärksamma fångarnas situation. I vissa länder i Europa inleds hungerstrejk på obegränsad tid, dvs att dom slutar då fångarna i fängelserna slutar.

I Sverige kommer NCDK Sverige tillsammans med Kvinno-rådet Amara att anordna en hungerstrejk. Fredagen den 14 april från kl 08:00 till söndag den 16 april kl 12:00 kommer man att hungerstrejka på Sergelstorg i Stockholm. Hungerstrejken avslutas med en demonstration på Sergelstorg kl 12:00.