3.000 journalister har lämnats arbetslösa sedan kuppförsöket i Turkiet

0
541
Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet den 15 juli 2016, greppade Erdogan taget om makten ytterligare och gick till omedelbar attack mot dom som stod i opposition mot hans AKP ledda regering. Bara så kort som två veckor efter kuppförsöket slog Erdogan hårt till mot landets medier och journalister.

Radiostationer och tv-kanaler stängdes ner. Tidningar och tidskrifter tystades ner då man frihetsberövade deras journalister.
Mycket har hänt under så kort tid för press och yttrandefriheten i Turkiet. Internet är systematiskt censurerat och den turkiska staten har använt sig av anklagelser om spionage, förtal och terror för att kunna tysta journalisterna i landet.

I HDPs (folkens demokratiska parti) senaste rapport om tillslagen mot oppositionen sedan den 15 juli 2916, framkommer chockerande siffror.
  • 3.000 journalister har lämnats arbetslösa
  • 780 journalister har fått sina presslegitimation indragna.
  • 839 journalister har ställts inför rätta för sådant de publicerat
  • 189 journalister har attackerats, verbalt eller fysiskt.
  • Mellan den 20 juli 2016 och den 6 januari 2017 har 178 medieinstitutioner lagts ned totalt och endast 20 av dessa institutioner har kunnat startas om på nytt.
  • Antalet stängda media butiker i landet är 158 stycken där tillgångar och egenskaper av de stängda butikerna har beslagtagits.
  • Nästan alla av de nationella och lokala TV och radiokanalerna som har sänt för den kurdiska och alevitiska befolkningen, har även dom stängts ner.
Pressfrihet och yttrandefrihet är en förutsättning för en demokrati, en demokrati som inte syns till på långa vägar för Turkiet.

Utöver attackerna och jakten på journalister så pågår även just nu ett gisslandrama i Turkiet då man fängslat 2782 HDP medlemmar. Några av dessa är folkvalda parlamentariker och Turkiet har yrkat på 184 års fängelse för en av de två medordförandena Selhattin Demirtas.

Denna utveckling i Turkiet sker med en drastiskt fart och om landet någonsin var på väg mot en demokrati så syns den idag inte till på långa vägar. En diktatur har skapats på folkets bekostnad och EU har utav ekonomiska intressen med hjälp av sitt flyktingavtal, låtit detta ske. Det krävs nu en radikal förändring, EU måste göra något åt dessa siffror gällande journalister och medier. Men utöver detta behöver något även göras åt alla de andra brott som Turkiet begår idag, såsom bland annat, de olagliga fängslandena på parlamentariker och partimedlemmar. Det krävs ett tydligt ställningstagande och sanktioner mot Turkiet för att kunna närma sig en förändring.