Roboski, fem år efter massakern

0
682
Bland de döda fanns flera barn och ungdomar. 24 av dem från en och samma familj.

Idag (28/12) är det fem år sen massakern i Roboski ägde rum. 40 personer dödades av turkiskt stridsflyg vid flera anfall mot byn Roboski i norra Kurdistan (östra Turkiet) Bland de döda fanns flera barn och ungdomar. 24 av dem från en och samma familj.

Turkisk militär bekräftade senare att bombningarna beordrats efter att obemannade flygplan dvs drönare, identifierat en grupp människor. Vad det var för grupp, vilket syfte den hade eller vart den var på väg undersöktes aldrig. Flera försök har inletts av olika åklagarmyndigheter i landet att väcka en rättsprocess men avslagits eller tystas ner av Turkiska inrikesministeriet och överbefälhavaren. Människorättsorganisationer har offentliggjort att den platsen som bombades av turkisk militär är känd och godkänd av polisen i området för privathandel över gränsen mellan Turkiet och Irak.

Idag har HDP parlamentarikern Ferhat Encu som representerar distriktet, samlat information, dokument och bilder för en rättsprocess hos europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Förhoppningen är att rättvisa skipas och att de anhöriga får ett värdigt avslut.

Den här händelsen är inte det enda och brutalaste brott som den turkiska staten, med Erdogan i spetsen begått mot det kurdiska folket. Situation har eskalerat från katastrof till total systemkollaps.

Erdogan har med säkra kort och med omvärldens tystnad testat sina gränser. Massmorden, massarresteringar och ett fullskaligt krig. Gripandet av förtroendevalda politiker, fängelser överfulla av barn, lärare, journalister, politiska aktivister och andra som är kritiska till regeringens politik. Ett totalt systemkollaps råder alltså i landet.

I brist på kritik, fördömanden och sanktioner från omvärlden har detta tillvägagångssätt blivit allt mer regel än undantag i dagens Turkiet när det gäller förhållningssättet mot kurder i Kurdistan. Så länge omvärlden är lika tysta och handlingsförlamade kommer situationen fortgå mitt framför våra ögon.  Vi kan välja att försöka stoppa det med de medel som finns eller så kan vi fortsätta att blunda och bli en del av dessa avskyvärda brott.