Turkiet kränker barns rättigheter

0
296

Tusentals barn hålls fängslade under oacceptabla förhållanden i Turkiet, trots att landet har ratificerat Barnkonventionen. Detta måste få ett slut, skriver Asylkommittén i Gävleborg för Etc.se.

Enligt uppgifter till Asylkommittén sitter idag ca 2 500 barn i olika turkiska fängelser. I Pozantifängelset, där 80 barn är internerade, har det sedan ett år tillbaka pågått förtyck, misshandel, trakasserier, övergrepp och våldtäkt. Den 22 mars skrev Föreningen för mänskliga rättigheter i Mersin en rapport om hur polisen på flera ställen satt i system att göra razzior och ta med sig kurdiska barn. Familjerna vågar inte anmäla av rädsla för att bli trakasserade.

Barnen har berättat att de utsätts för sparkar och slag med hårda föremål av polis, militär och fångvaktare. De kläs av nakna och får stå ute i kylan. De tvingas kyssa den turkiska flaggan och förneka sin etniska tillhörighet. De utsätts för sexuella trakasserier och flyttas till pedofilavdelningar. Barnens psykiska tillstånd förvärras av att de inte får träffa sina familjer. Djupt deprimerade barn placeras, enligt information till föreningen, i isoleringsceller.

På 90-talet brändes kurdiska byar i Turkiet ned och byborna tvingades på flykt. De hamnade i städernas utkanter eftersom många hyresvärdar inte hyr ut till kurdiska familjer. Där de har fått ta de sämst betalda och tyngsta jobben, det är inte ovanligt att barnen måste avbryta sin skolgång och börja arbeta för att familjen ska klara försörjningen.

Barnen ger uttryck för sin frustration och sitt utanförskap genom att göra V-tecknet och skrika slagord när de ser polis och militärer närma sig. De anklagas för att vara inblandade i terroristverksamhet. Många av barnen har blivit fängslade utan dom eller rättegång. De får inte träffa sina advokater utan förhörs via telefonkonferens. Vilka som finns i rummet under förhöret och vilket tryck barnet utsätts för är okänt. Såväl advokater som psykologer kräver att detta förfaringssätt upphör.

Asylkommittén i Gävleborg är religiöst och politiskt obunden. Vintern 2011/12 drev vi en kampanj för att Barnkonventionen ska bli svensk lag och det var i samband med den kampanjen som vi blev uppmärksammade på de fängslade barnens situation i ett land som ratificerat Barnkonventionen.

Det är viktigt att det som händer offentliggörs, inte minst för att underlätta rehabiliteringen av de drabbade. Vi ställer oss bakom Föreningen för mänskliga rättigheters krav på att barnen ska släppas fria och få hjälp att bearbeta de trauman de utsatts för. Barnen ska inte behandlas enligt antiterroristlagen.

Situationen i Pozantifängelset och överallt där mänskliga rättigheterna kränks måste uppmärksammas och bekämpas. Detta är särskilt viktigt när det gäller barn som har sådan liten röst och makt i samhället.

Asylkommittén i Gävleborg

Ursprungligen publicerat på ETC.se

foto: Firatnews.com