Kurder från Skandinavien i fem dagar hungerstrejk i Frankrike

0
220

Varje dag sedan 1 mars deltar civila kurder i Europa i en fem dagar lång hungerstrejk i Strasbourg enligt ett roterande schema till stöd för de 15 politiska aktivister som hungerstrejkar i staden på obestämd tid.  4:e april, på årsdagen av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan, tog 32 personer från Skandinavien över den fem dagar långa hungerstrejken. Deltagarna är från Sverige, Norge, Danmark och Finland. [INNEHÅLLER FLERA BILDER]

Strasbourg, Frankrike: Bland deltagarna från Skandinavien finns förutom kurder även assyrier. Hungerstrejken på obestämd tid i franska Strasbourg är på söndagen inne på sin 39:e dag.

Hungerstrejken för kurderna från Skandinaven är inne på sin 5:e dag. I fredags gästades aktivisterna av uppemot hundra personer. De 15 politiska aktivisterna som hungerstrejkar på obestämd tid höll ett tal under fredagens sammanträff. Fuat Kav, representant för hungerstrejken informerade om gruppens hällsotillstånd och uppgav att en del aktivisters hälsotillstånd är kritisk. I torsdag föll den 25 åriga norska medborgaren Nigar Eneyati i ett försämrat tillstånd. Eneyati har förlorat mycket vikt, upplever yrsel, illamående och har lågt blodtryck. Detta kraftigt försämrade hälsotillstånd ledde till att Eneyati helt plötsligt svimmade och fick föras till sjukhus. Hon är en av dem fem kvinnliga politiska aktivister som hungerstrejkar på obestämd tid i Strasbourg.

Läkarna ville ge Eneyati serum, men Eneyati nekade all hjälp. Undersökningarna visar att hon hade hög feber och drabbats av en infektion, uppger en av dem 15 aktivisterna till Kurd.se. Sent i torsdags kväll fick Eneyati återvända tillbaka. Hennes tillstånd är dock fortfarande kritiskt.

Sex av dem 15 personernas hällsotillstånd har nått en kritisk punkt. Dessa är förutom Nigar Eneyati: Fuat Kav, Tarik Yusifi, Eylem, Sores, och Zelal. Symptomerna som visar sig för samtliga aktivister är bla. trötthet, kraftigt viktminskning, yrsel, illamående och lågt blodtryck.

I lördags strax innan 18:00-tiden fördes ytterligare en av hungerstrejkarna på obestämd tid i franska Strasbourg till sjukhus. Den 30 åriga finska medborgaren Tarik Yusifi fick föras till sjukhus efter att sjukvården på plats i området hittat svullnader vid Yusifis lever. Likt Eneyati är även Yusifi fast beslutsam att fortsätta hungerstrejken och även han nekade all hjälp. Sent lördag kväll fick Yusifi återvända tillbaka. Han tillstånd är dock fortfarande kritiskt.

I lördags eftermiddag tog sig dem Skandinaviska aktivisterna till Strasbourg centrum och delade ut flygblad om den kritiska situation kurder befinner sig i. Aktivisterna informerade om Turkiets isolering av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan och dem politiska aktivister som hungerstrejkar på obestämd tid i turkiska fängelser sedan 15 februari och dem politiska aktivister som hungerstrejkar på obestämd tid i Strasbourg sedan 1 mars. Samtidigt bedrev aktivisterna en namninsamling för en fredlig lösning av kurdfrågan. Det aktuella uppropet är en internationell kampanj och finns tillgänglig på Kurd.se. Klicka för att kommer till uppropet: JA till en fredlig lösning av kurdfrågan. Aktionen fick stor uppmärksamhet och många deltog i namninsamlingen.

Samtliga aktivister från Skandinavien befinner sig i chocktillstånd och är ständigt oroliga till följd av de senaste händelserna där två av deras Skandinaviska vänner förts till sjukhus. De Skandinaviska aktivisterna är oroliga för dem 15 personerna och är skeptiska för vad som kan komma att hända inom dem närmsta dagarna.

Kurd.se följer hungerstrejken i Strasbourg på plats och kommer att fortsätta informera läsare.

För mer information kontakta,
Rojda Dersim, +46 762 717 647

Fotograf, Rojda Dersim
Kurd.se