Först förbjöds Newroz, nu förbjuds födelsedag

0
232

Turkiets systematiska diskriminering av kurder har nått höga skyar. För drygt två veckor sedan förbjöds firandet av det kurdiska nyåret Newroz. 13 personer, varav sju barn, miste sina liv under årets Newroz-firanden. Nu tar Erdogan samma antidemokratiska steg och förbjuder kurder att fira Öcalans födelsedag den 4:e april. Kurder å andra sidan fast beslutsamma att fira 4:e april.

För drygt två veckor sedan förbjöds firandet av det kurdiska nyåret Newroz på begäran av landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Nu tar Erdogan samma steg och förbjuder kurder att fira den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans födelsedag den 4:e april.

Uppemot 10-tusen personer firar den 4:e april varje år genom att besöka byn Amara (Ömerli) i Riha (Urfa) där Öcalan kommer ifrån. Samtidigt har man sedan flera år tillbaka inlett en omfattande kampanj på Öcalans födelsedag genom att plantera ett träd för ett ekologiskt samhälle.

Födelsedag firas i Kurdistan och Europa
Kurder är beslutsamma att fira Öcalans födelsedag den 4:e april i Newroz-anda. Tusentals personer förbereder sig för en stor demonstrationståg till byn Amara nu på onsdagen.

Firanden kommer även att äga rum runt om i Europa. Den 31 mars inledde en grupp kurdiska ungdomar en fem dagar lång marsch från tyska Mannheim till franska Strasbourg. Den 120 kilometer långa marschen kommer att avslutas i en sittprotest utanför CPT:s (Europeiska kommittén mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning) byggnad den 4:e april. Tiotusentals personer beräknas delta i sittprotesten på onsdagen.

Kurd.se bevakar sittprotesten och besöker hungerstrejkande kurder
Kurd.se kommer att bevaka sittprotesten i Strasbourg på plats. Samtidigt kommer vi också att rapportera från hungerstrejken. 15 personer, varav fem kvinnor hungerstrejkar på obestämd tid sedan 1:a mars. De hungerstrejkande personernas hälsotillstånd blir allt kritiskt och enligt den hälsokontroll som finns på plats har de hungerstrejkande rasat i vikt.

För mer information kontakta,
Rojda Dersim, +46 700 17 55 95

Kurd.se