Kurdisk dagstidning tvingas stänga

0
227

kurdiskdagstidningozgurgundemDen kurdiska dagstidningen Özgur Gundem har belagts med utgivningsförbud under en månad. På lördagen dömde Istanbul 14 brottmålsdomstol dagstidningen för en månads utgivningsförbud för att ha bedrivit ”organisationspropaganda”. Turkisk polis har beslagtagit morgondagens utgivning. 

Istanbul, Turkiet: Istanbul 14 brottmålsdomstol dömde under lördagen den kurdiska dagstidningen Özgur Gundem för en månads utgivningsförbud för lördagens utgivning, det skriver nyhetsbyrån ANF. Orsaken är de nyheter, kommentarer och bilder som publicerats på sidorna 1, 8, 9 10 och 11. Brottmålsdomstolen hävdar att dagstidningen bedrivit ”organisationspropaganda”. Samtidigt konfiskerade turkisk polis lördagens och söndagens utgivning.

Medierna i Turkiet har på senare tid utsatts för allt hårdare påtryckningar. Över hundra journalister sitter idag fängslade i landet. Dem flesta med kurdisk bakgrund. Flera av journalisterna har gripits i samband med de politiska massarresteringar som sker mot kurder sedan 2009. På senare tid har även turkiska journalister utsatts för påtryckningar i landet. Ett antal framträdande journalister som bl.a. Nuray Mert, Mehmet Altan och Banu Guven har fått ”lämna in avskeden” för att ha tagit upp de brutala övergrepp som kurder blir utsatta för i Turkiet.

Kurd.se