Hungerstrejk i Stockholm inne på sin fjärde dag

0
237

Hungerstrejken i Stockholm är på fredagen inne på sin fjärde dag. Bland deltagarna finns förutom kurder även assyrier. Drygt över 20 personer från Gävle, Göteborg, Helsingborg, Uppsala och Örebro deltar i den fem dagar långa hungerstrejken. 

Kurder i Sverige firade Newroz, som ordagrant betyder ”ny dag” och firas på vårdagjämningen som infaller mellan 18-22 mars varje år, i hungerstrejk. Aktivisterna har fått stor uppmärksamhet och gästats av tiotal personer. De hungerstrejkande har gjort ett antal besök och överlämnat en dossier som inrymmer information om varför man hungerstrejkar och om det kurdiska folkets utsatta situation i Turkiet. Enligt erhållna uppgifter har de hungerstrejkande aktivisterna bemötts väldigt positivt.

Under hungerstrejkens andra dag i onsdags 21 mars besökte de hungerstrejkande aktivisterna S:ta Clara kyrka. Där träffade man präst Nils Lidskog och överlämnade dossiern som inrymmer information om varför man hungerstrejkar och om det kurdiska folkets utsatta situation i Turkiet. Efter besöket i kyrkan hade aktivisterna en minnesstund för de personer som fallit martyr under Newrozfirandena. Stort antal besökare närvarade också vid minnesstunden.

I torsdags besökte dem hungerstrejkande Riksdagen. Enligt erhållna uppgifterna överlämnade man även en dossier till Sveriges Riksdag. Samtidigt kommer man inom kort att överlämna ett längre pressmeddelande tills samtliga partikanslier och riksdagsledamöte. Pressmeddelandet kommer också att skickas till media för kännedom.

Under hungerstrejkens fjärde dag på fredagen besöker man Europaparlamentets Sverigekontor i Stockholm. Aktivisterna kommer att överlämna dossiern som inrymmer information om varför man hungerstrejkar och om det kurdiska folkets utsatta situation i Turkiet.

Vid 14:00-tiden på lördagen avslutar aktivisterna sin fem dagar långa hungerstrejk. Hungerstrejken avslutas vid tältet mitt emot Kulturhuset på Sergels torg. Samtliga kurder och kurd-vänner är välkomna att närvara vid fredstältet mitt emot Kulturhuset.

Kurd.se