Hungerstrejk för en lösning av kurdfrågan genom dialog!

0
279

Över 8.000 politiska fångar, däribland fyra fängslade parlamentariker för Freds- och demokratipartiet, BDP befinner sig i hungerstrejk på obestämd tid sedan 15:e februari. Hungerstrejken inleddes i ledning av den kvinnliga fängslade BDP-parlamentarikern Selma Irmak. Kort efter anslöt sig ytterligare tre fängslade BDP-parlamentariker: Faysal Sariyildiz, Ibrahim Ayhan & Gülser Yildirim. De hungerstrejkande personernas hälsotillstånd blir allt kritisk för var dag som går, men samtliga är beslutsamma om att fortsätta hungerstrejken fram till det att deras krav uppfylls.

I sympati med dem fängslade politikerna inledde en grupp på 15 personer, varav fem kvinnor, i franska Strasbourg en hungerstrejk på obestämd tid 1:a mars. Journalisten och författaren Fuat Kav, representant för initiativet, uppger att det kurdiska folket är fullt beslutsam med hungerstrejken och framhåller att kravet är frihet för det kurdiska folket och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan.

Bland det kurdiska folket är stödet för de hungerstrejkande stark. Varje dag sedan 15 februari hungerstrejkar civila kurder enligt ett roterande schema i Kurdistan, Turkiet och Europa. Ett tiotal kurder i Gävle, Stockholm & Uppsala hungerstrejkade i fyra dagar den 1-4 mars. Ett tiotal kurder i Göteborg & Helsingborg hungerstrejkade i två dagar den 10-11 mars.

Idag 19–24 mars kl. 18:00 hungerstrejkar kurder åter i Stockholm i syfte att uppmärksamma Turkiets brutala förtryck och repressiva politik mot kurderna och visa stöd för de personer som hungerstrejkar på obestämd tid i turkiska fängelser och i Strasbourg.

Vi kräver en lösning av kurdfrågan genom dialog och ställer följande krav:

–    Att turkiska staten friger den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan omedelbart.
–    Att förmå Turkiet att inleda en dialog med Öcalan i syfte att få till stånd en fredlig lösning av kurdfrågan.
–    Att kurder som ett folk-och kurdiska som ett språk erkänns och att de därmed får politisk status.
–    Att ovannämnda punkter fastställs genom ändring i turkiska grundlagen.
–    Att den turkiska staten stoppar massarresteringarna av kurdiska politiker och släpper de drygt 10 000 kurdiska politiker som sitter fängslade sedan 2007 till följd av de s. k. ”KCK-operationerna”.

För information kontakta:
Kurdiska Rådet,
info@kurdiskaradet.se