Turkisk polisterror mot firande kurder – VIDEO

0
223

Turkisk polis går till hårt angrepp mot firande kurder. Flertal personer, däribland många kvinnor och barn uppges ha skadats av polisterrorn i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) under tisdagen. Även tungt beväpnade turkiska specialstyrkor har satts i tjänst. Sammandrabbningar mellan polis och kurder i flertal städer pågår än vid kvällstid.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Uppemot hundratusentals personer hade under tisdagen samlats i Elîh (Batman), Wan (Van), Şirnex (Şirnak), Riha (Urfa) och Mersin för att fira den kurdiska vårdagsjämningen Newroz. Turkisk polis gick till hårt angrepp mot dem firande kurderna i samtliga städer med vattenkanoner och tårgas. Flertal personer, däribland många kvinnor och barn uppges ha skadats. Under föregående vecka, bara några dagar innan de första Newroz-elden skulle tändas förbjöd AKP-regeringen alla Newroz-firanden. ”Högtider ska firas under rätt datum”, heter det i AKP:s uttalande.

Gultan Kisanak och Selahattin Demirtas, språkrör för Freds- och demokratipartiet, BDP ställde sig kritiska till AKP:s beslut.

– Folket firar sina högtider när de vill. Diskussioner om när högtider kan och inte kan firas är absurda. Bara en fascistisk regering tar sig rätten att bestämma över när folk kan fira sina högtider eller inte ”, uppgav Demirtas inför pressen i Amed under lördagen.

– Folket kommer att värna om sin högtid även detta år. Vårt Newroz program kommer att följas precis som planerat”, uppgav han vidare.

Tiotusentals kurder ville fira vårdagsjämningen Newroz i kurdiska Cizre i Şirnex-provinsen under dagen. Turkisk polis gick till hårt angrepp mot dem firande kurderna. Även tungt beväpnade specialstyrkor hade satts i tjänst i staden. Det rapporterar Nuce TV. Flertal personer uppges ha skadats av polisterrorn. Samtidigt ska polisen i staden även genomfört razzia mot Freds- och demokratipartiet, BDP:s kontor. Tiotal polismän uppges ha befunnit sig i lokalen under en längre tid. Sammandrabbningarna mellan polis och kurder pågår än vid kvällstid rapporterar nyhetsbyrån DIHA. 

Rapporter om polisvåld inkommer också från andra städer.  
Tiotusentals kurder firade under dagen Newroz i den nyligen jordbävningsdrabbade Wan (Van). I firandet deltog även BDP:s språkrör Selahattin Demirtas. Efter firandet inledde folkmassan en demonstration i staden i syfte att protestera mot polisens brutala våld under söndagens och måndagens Newroz-firanden. Turkisk polis gick till hårt angrepp mot demonstranterna. Polisen använde sig av vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan. Flertal personer uppges ha skadats av polisvåldet. DIHA rapporterar att polishelikoptrar gör låga flygningar över staden. Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter pågår än rapporterar DIHA.

Sammandrabbningar mellan polis och firande kurder pågår även i Elîh (Batman), Wan (Van) och Mersin. Över 5 tusen polismän hade satts i tjänst i Elîh, det rapporterar nyhetsbyrån ANF. Polisen använde sig av vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan i samtliga städer. Tiotal personer uppges ha skadats under polisingripandet.

Skadade politiker
Den före detta EU-parlamentarikern Feleknas Uca var en av dem som drabbades hårt av polisens tunga användning av pepparspray. Uca fick föras till sjukhus, hennes hälsotillstånd är stabilt, rapporterar nyhetsbyrån ANF.  

Bland dem skadade under tisdagens Newroz-firanden finns också Ahmet Türk, parlamentariker och språkrör för Demokratiska samhällskongressen, DTK.

–    Vi blev attackerade av stenkastande poliser. De krossade samtliga fönster på våra fordon. Samtidigt kastade man ner tårgas från helikoptrar. Vi riskerade att förgiftas av gasen, uppger Aydogan.

Enligt Aydogan attackerades Türk avsiktligen av en civilpolis när Türk klev rusande ur bilen för att slippa ifrån den giftiga gasen. 

–    Polisen attackerade Türk med knytnävarna och gav denna åtskilligt slag i ansiktet, uppger Aydogan vidare.

Som resultat av misshandel har Türk fått åtskilliga synliga skador i ansiktet.

Under gårdagen utsattes också Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh för en attack i samband med Newroz-firandet i Nisebin (Nusaybin)

– Tusentals människor var på plats för att fira nyåret och helt plötsligt fylldes hela torget av peppargas så att ingen kunde andas. Polisen spärrade av gatorna. Vi blev instängda som i en fälla, säger Livh till Nyheter24, och fortsätter:

– Trots att de spärrat av gatorna fortsatte de spruta ut gas bland små barn, vuxna och äldre människor.

År 2011 tog Newroz-firanden start 17 mars i Şirnex (Şirnek) och Idir (Igdir), 19 mars i Agiri (Agri), Qers (Kars), Mêrdîn (Mardin), Colemêrg (Hakkari), Mereş (Maraş), Muş, Kocaeli, Bursa, Konya och Mersin samt 20 mars i Amed (Diyarbakır), Dersim (Tunceli), Dilok (Antep), Cewlik (Bingöl), Bedlis (Bitlis), Manisa och Istanbul.

Beslutet i år att förbjuda Newroz-firanden under andra dagar än den 21 mars möts därför med stor kritik. BDP:s språkrör har tidigare varnat för att årets Newroz-firanden kan komma att påminna om Newroz-firanden under 90-talet, då de firande möttes av militärt våld. Miljontals kurder i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) värnade om sin högtid under 90-talet, trots att det kom att kosta över 100 liv och tusentals häktningar.

Sammansatt videoklipp på oroligheterna i norra Kurdistan och Turkiet

foto: Mersin
Kurd.se

Relaterade länkar:
Polisvåld mot kurdisk parlamentariker (2012-03-20)
Hundratusentals kurder överskridit turkisk polisbarrikad (2012-03-18)
Turkiet förbjuder kurder att fira Newroz (2012-03-17)