Kurder i hungerstrejk i Stockholm

0
286

En grupp på 20 personer inledde under måndagen en fem dagar lång hungerstrejk. Hungerstrejkarna har slagit upp ett tält utanför Kulturhuset i centrala Stockholm.

Över 8.000 politiska fångar, däribland fyra fängslade parlamentariker för Freds- och demokratipartiet, BDP befinner sig i hungerstrejk på obestämd tid sedan 15:e februari. Varje dag ansluter sig fler till hungerstrejken som inleddes i ledning av den kvinnliga fängslade BDP-parlamentarikern Selma Irmak. Kort efter anslöt sig ytterligare tre fängslade BDP-parlamentariker: Faysal Sariyildiz, Ibrahim Ayhan och Gülser Yildirim. De hungerstrejkande personernas hälsotillstånd blir allt kritisk för var dag som går, men samtliga är beslutsamma om att fortsätta hungerstrejken fram till det att deras krav uppfylls.

I sympati med dem fängslade politikerna inledde en grupp på 15 personer, varav fem kvinnor, i franska Strasbourg en hungerstrejk på obestämd tid den 1:a mars. Journalisten och författaren Fuat Kav, representant för initiativet uppger att det kurdiska folket är fullt beslutsam med hungerstrejken och framhåller att kravet är frihet för det kurdiska folket och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan.

Det folkliga stödet för hungerstrejken ökar
Bland det kurdiska folket är stödet för de hungerstrejkande stark. Varje dag sedan 15 februari hungerstrejkar civila kurder enligt ett roterande schema i Kurdistan, Turkiet och Europa. Ett tiotal kurder i Gävle, Stockholm och Uppsala hungerstrejkade i fyra dagar den 1-4 mars. Ett tiotal kurder i Göteborg och Helsingborg hungerstrejkade i två dagar den 10-11 mars.

Vid 13:00-tiden på måndag inledde en grupp på 20 personer en fem dagar lång hungerstrejk i Stockholm. Aktivisterna kommer från Borlänge, Uppsala och Stockholm. Hungerstrejkarna som har slagit upp ett tält utanför Kulturhuset i centrala Stockholm, inledde aktionen efter ett tal av Kurdiska Rådet. Syftet med hungerstrejken är att uppmärksamma Turkiets brutala förtryck och repressiva politik mot kurderna och visa stöd för de personer som hungerstrejkar på obestämd tid i turkiska fängelser och i Strasbourg. Uppemot 40 personer hade förberett sig för att delta i den fem dagar långa hungerstrejken. Av utrymmesskäl fick aktivisterna inte slå upp ett större tält som rymmer fler än 20 personer av polisen. Om tältfrågan löser sig enligt aktivisterna viljan kommer uppemot 50 personer att ansluta sig till hungerstrejken. Hungerstrejken som inleddes 19 mars avslutas 24 mars kl. 18:00.

De hungerstrejkande kräver en lösning av kurdfrågan genom dialog och ställer följande krav:

– Att turkiska staten friger den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan omedelbart.

– Att förmå Turkiet att inleda en dialog med Öcalan i syfte att få till stånd en fredlig  lösning av kurdfrågan.

– Att kurder som ett folk-och kurdiska som ett språk erkänns och att de därmed får politisk status.

– Att ovannämnda punkter fastställs genom ändring i turkiska grundlagen.

– Att den turkiska staten stoppar massarresteringarna av kurdiska politiker och släpper de drygt 10 000 kurdiska politiker som sitter fängslade sedan 2007 till följd av de s. k. ”KCK-operationerna”.

För ytterligare information kontakta
Kurdiska Rådet
info@kurdiskaradet.se

Kurd.se