Hundratusentals kurder överskridit turkisk polisbarrikad

0
203

Hundratusentals personer har tagit sig in Newrozområdet i Amed (Diyarbakir), trots polisens barrikader. Över 16 000 polisman har satts i tjänst i staden. Folkmassan skriker slagord till stöd för Öcalan, PKK och Newroz.

Redan de första morgontimmarna inkom rapporter på att turkisk polis använder sig av vattenkanoner och tårgas för att skilda folkmassan i både Amed och Istanbul. På morgontimmarna meddelade Ameds borgmästare Osman Baydemir att ett tusentals personer fått ett falskt SMS om att all form av Newroz-firande under dagen är inställd. Baydemir uppger att SMS.et är falskt och hur SMS.et har spridit sig och av vem är ännu oklart.

Hundratusentals personer har tagit sig förbi polisbarrikaderna och tagit sig in i Newrozområdet i Amed. Folkmassan skriker slagord till stöd för den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan, PKK och Newroz.

I Istanbul fortsätter polisterrorn mot folkmassan. BDP-språkrör och parlamentariker är kritiska till barrikaderna och polisens hinder. Turkisk polis har omringat och skildrat folkmassan med tårgas och vattenkanoner.

 

foto: Firatnews.com. Amed, Newroz 2012
Kurd.se

Relaterade länkar:
Turkiet förbjuder kurder att fira Newroz (2012-03-17)