Turkiet förbjuder kurder att fira Newroz

0
285

Bara dagar innan årets Newroz-firande i norra Kurdistan och Turkiet, beslöt Turkiets islamistiska regeringsparti AKP att förbjuda firandet av högtiden Newroz, som firats av kurder i över 2000 år.

Freds-och demokratipartiet, BDP hade i år beslutat att fira Newroz i Amed (Diyarbakir) och Istanbul söndag 18 mars istället för den 21 mars, på grund av att 21 mars i år infaller på en onsdag.

AKP- regeringen har nu förbjudit alla Newroz-firanden som planerats, med svepskälet att ”Högtider ska firas på rätt datum”.  Men trots förbudet är kurderna fast beslutna att inte ge upp sin tusenåriga tradition. Mellan 800-tusen och en miljon människor brukar delta i Newroz-firanden i kurdiska Amed.

”Folket kommer att värna om sin högtid även detta år. Vårt Newroz program kommer att följas precis som planerat”, det uppger språkrör för BDP.

Gultan Kisanak och Selhattin Demirtas, språkrör för BDP är kritiska till AKP:s beslut. ”Folket firar sina högtider när de vill. Diskussioner om när högtider kan och inte kan firas är absurd”, uppgav Demirtas inför pressen i Amed under lördagen.

År 2011 tog Newroz-firanden start 17 mars i Şirnex (Şirnek) och Idir (Igdir), 19 mars i Agiri (Agri), Qers (Kars), Mêrdîn (Mardin), Colemêrg (Hakkari), Mereş (Maraş), Muş, Kocaeli, Bursa, Konya och Mersin samt 20 mars i Amed (Diyarbakır), Dersim (Tunceli), Dilok (Antep), Cewlik (Bingöl), Bedlis (Bitlis), Manisa och Istanbul.

Beslutet i år att förbjuda Newroz-firanden under andra dagar än den 21 mars möts därför med stor kritik. BDP:s språkrör har tidigare varnat för att årets Newroz-firanden kan komma att påminna om Newroz-firanden under 90-talet, då de firande möttes av militärt våld. Miljontals kurder i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) värnade om sin högtid under 90-talet, trots att det kom att kosta över 100 liv och tusentals häktningar.

I år finns en stor risk för att de Newroz-firande kurder kommer att mötas av polisvåld.

Kurd.se