Stor stöd för hungerstrejkande kurder

0
238

Tusentals personer deltog under föregående veckas två dagar långa hungerstrejk i över 150 föreningar i Skandinavien och Europa. 20 personer, varav 11 kvinnor deltog i hungerstrejken i Göteborg. Aktivisterna fick stort stöd av kurdiska, assyriska och svenska politiker och representanter. Kurd.se befann sig på plats under hungerstrejkens gång och samtalade med samtliga besökare. [INNEHÅLLER FLER BILDER]

Syftet med den två dagar långa hungerstrejken 10:e-11:e mars var att uppmärksamma Turkiets brutala förtryck och repressiva politik mot kurderna och visa stöd för de politiska fångar som hungerstrejkar på obestämd tid i turkiska fängelser sedan 15:e februari och dem 15 kurder som hungerstrejkar på obestämd tid i franska Strasbourg sedan 1:a mars. De hungerstrejkande kräver en lösning av kurdfrågan genom dialog och ställer följande krav:

–    att Turkiet omedelbart upphör med sina politiska och militära operationer mot det kurdiska folket
–    att isoleringen av Öcalan omedelbart upphör
–    att Öcalans hälsotillstånd och säkerhet garanteras
–    att CPT (Europeiska kommittén mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning) besöker fängelseön Imrali snarast möjligt och undersöker omständigheterna  där och därefter genast informerar allmänheten om resultaten.
–    att Europarådet vidtar åtgärder mot den turkiska statens förtryck av det kurdiska folket
–    att Europeiska unionen överväger sina relationer med Turkiet och om det inte sker förbättringar, helt upphöra relationerna med landet.
–    att PKK tas bort ur EU:s terrorlista

Delegationen från Kurdiska socialdemokratiska föreningen i Göteborg uttryckte sitt fulla stöd för hungerstrejken. Kamil Sha-Mohammed, representant för föreningen uppgav bl.a. att man finner hungerstrejk som en rätt metod för att protestera mot den turkiska statens repressiva politik mot kurder i landet, samt Turkiets massarresteringar av politiskt aktiva kurder.

–    Hungerstrejk är en fredlig metod för att upplysa om en kamp, ett motstånd. Dem hungerstrejkande har vårt fulla stöd, uppger Sha-Mohammed.

Kamaran Kadir, representant för Gorran-rörelsen i Göteborg uttryckte också sitt fulla stöd för aktionen. Kadir uppgav att man finner hungerstrejken viktig och menar att aktionerna borde utvidgas.

–    Samtliga kurdiska föreningar och partier i Sverige och Europa borde aktivt delta i hungerstrejken och engagera sig för det kurdiska folkets kamp för frihet, rättvisa och demokrati. EU-parlamentariker bör sätta press på främst turkiska staten att omedelbart upphöra med sitt grymma förtryck och erkänna kurdernas mänskliga rättigheter. EU-parlamentariker bör även uppmärksamma om det kurdiska folkets utsatta situation i samtliga ockupationsländer, uppger Kadir.

Saman Shaswar, medlem i Gorran-rörelsen uttryckte också sitt stöd för hungerstrejken och uppgav följande:

–    Som Gorran stödjer vi denna betydande aktion som genomförs med syftet att stödja de kurdiska politiker som hungerstrejkar på obestämd tid. Vi stödjer hungerstrejken hjärtligt och vill att vårt folk ska veta att vi står vid deras sida. Kurdfrågan är ett. Många stödjer det kurdiska folkets kamp för frihet, rättvisa och demokrati. Oavsett vilka aktioner, så kommer vi att stå vid er sida. Vi tror på Amed, Silêmanî, Mahabad och Qamislo. För oss är alla ett och vi hoppas att vi en dag kan stå under en flagga och under ett demokratiskt, jämlikt Kurdistan. Vi tror starkt på detta, vi tror att vi inom kort kommer att uppnå vår önskan.

Fader Abraham Garis från den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Göteborg framhöll att hungerstrejk som aktion innehåller ett viktigt budskap och uppgav att man stödjer de pågående hungerstrejkerna.

–    Eftersom hungerstrejk utgör en del i kampen för frihet, stödjer vi den. Vi vill också se frihet i Turkiet. Hungerstrejk innehåller alltid ett viktigt budskap. Budskapet för denna hungerstrejk är kravet på frihet. Av den anledningen är den rätt, understryker Fader Garis.

Simon Shamoun, från Seyfo-föreningen, framhöll också att han finner hungerstrejken rätt och uppgav att man stödjer hungerstrejken fullt ut.

–    När vi hörde att kurder har inlett hungerstrejk, ville vi som minoritetsgrupper i Turkiet visa vårt stöd. Tragedierna som assyrier, armenier, kalder, pontus grekerna och kurderna har upplevt tidigare fortsätter än idag, än idag begås det folkmord i Turkiet. Vi är här för att visa solidaritet. Vi är i behov av liknande aktioner och solidaritet mellan minoritetsgrupper är viktigt för samexistens.

Melek Sakar från Alevitisk Kulturcentrum i Göteborg framhöll att man stödjer kurdernas kamp för fred och demokrati och uttryckte följande:

–    Det kurdiska folket för en stor kamp. Kurdernas kamp för fred och demokrati innebär kurdernas frihet, men också Turkiets frihet och demokratisering. Den innebär i själva verket frihet för samtliga folkslag i Turkiet. Varje person som kallar sig själv för demokrat bör stå vid kurdernas sida. Kurder för kamp inom samhällets alla delar, Deras kamp innefattar den civila, politiska och militära planen. Dagens hungerstrejk har som ändamål att uppmärksamma om sina rättigheter. Hungerstrejken är en del i kurdernas kamp för fred och demokrati. Vårt hopp som aleviter ökar när vi får vittna om denna kamp.

Shadiye Heydari, riksdagsledamot för Socialdemokraterna var också en av dem som besökte hungerstrejken i Göteborg. Heydari uttryckte sitt stöd för dem hungerstrejkande och uppgav att hon kommer att skicka in skriftliga fråga till utrikesminister Carl Bildt.

–    Som kurd och socialdemokrat stödjer jag kurdernas strävanden att lösa kurdfrågan med fredliga och demokratiska medlem. Idag flaggar Turkiet med demokrati, man kritiserar Syrien för att inte värna om mänskliga rättigheter, men samtidigt sätter man folkvalda parlamentariker i fängelse. Turkiet bör respektera oliktänkande, människor med olika politiska åsikter, vilket utgör grundpelare i en demokrati.

Kurd.se har uppdaterat bildgallerin från hungerstrejken. För att se bilderna klicka: Hungerstrejk i Göteborg 2012-03-10

Kurd.se