Newroz i kurdisk anda!

0
692

[UPPDATERAD, 2012-03-13:22.30] Den kurdiska vårdagjämningen Newroz som infaller den 21 mars, firas varje år av miljoner människor. Den största tillställningen äger rum i norra Kurdistan. Uppemot en miljon människor deltog i förra årets Newroz-firande i kurdiska Amed (Diyarbakir). Årets Newroz-firanden i Sverige äger rum i Göteborg, Helsingborg och Stockholm.

Newroz-firanden i Sverige bjuder på fullspäckat program med bl.a musik, dans, tal och försäljning av böcker, cd-skivor mm. Välkända kurdiska artister som Diyar, Dino, Beytocan, Nuarin och Ayad Hewleri kommer att stå på scen. Firanden bjuder även på kurdisk folkdans. Parlamentariker från pro-kurdiska Freds- och demokratipartiet, BDP uppges också delta på samtliga firanden i Sverige.

Den 30:e september 2009 togs Newroz upp på UNESCO:s lista över världskulturarv. Newroz som betyder ”ny dag” på kurdiska är idag en officiell internationell helgdag. Newroz infaller den 21 mars och är en högtid som är av stor historiskt och symboliskt värde för kurder. Kurder har tagit Newrozhögtiden som den rätta plattformen för att uttrycka sitt stöd för sin frihetskamp och bejaka sin rätt till frihet och sin kurdiska identitet.  Newroztraditionen sträcker sig tillbaka ett par tusen år f.Kr och firas också av många andra folkgrupper i Mellanöstern och i södra Centralasien.

Med slagordet: Frihet för den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan och politisk status för det kurdiska folket, välkomnar arrangörerna kurder och vänner till årets fullspäckade Newroz-firanden.


Newroz i Stockholm
Datum: 2012-03-17
Tid: 16:00
Adress: Solnahallen
Förköp: 100 SEK
Pris vid entré:
120 SEK

Newroz i Helsingborg
Datum: 2012-03-24
Tid: 17:00
Adress: Hasslarp
Pris: 150 SEK

Newroz i Göteborg
Datum: 2012-03-26
Tid:16:00
Adress: Sjumilahallen
Pris: 150 SEK
Program: Dino, Beytocan, Servan Zana, Ayad, Sinevizyon, Axaftin

För ytterligare information kontakta Jiyan på info@kurd.se
Kurd.se