Kurdisk hungerstrejk inne på sin 14:e dag

0
210


I fredags besökte BDP:s språkrör Gultan Kisanak och Selahattin Demirtas två av partiets fängslade parlamentariker och 22 andra politiska fångar som hungerstrejkat sedan 15 februari för att protestera mot de dagliga militära och politiska operationerna som AKP- regeringen bedriver mot kurderna, isoleringsstraffet mot den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan och den krigspolitik som förhindrar en lösning av kurdfrågan.

Hungerstrejken som de politiska fångarna inledde den 15 februari är inne på sin 14:e dag. Enligt Demirtas har de hungerstrejkande i Mardin E-typ fängelse tappat i vikt och menade att regeringen måste agera och sätta stopp för detta.

BDP:s språkrör Gulten Kisanak och Selahattin Demirtas besökte de hungerstrejkande i cirka två timmar. Efter besöket bemöttes Kisanak och Demirtas med applåder utanför fängelset. Demirtas som höll ett tal utanför fängelset sade att de hade besökt BDP- parlamentarikerna Faysal Sariyildiz och Gulser Yildirim och de andra fängslade politiska fångarna.

–    De hungerstrejkande har inlett en hungerstrejk på obestämd tid. Deras hälsotillstånd är för tillfället bra. Deras moral är bra och de skickar hälsningar till er alla”, hette det i uttalandet.

Demirtas uppmärksammade också att de politisk motiverande gripanden av kurder i Turkiet alltjämt fortsätter.

–    Politiska operationer utförs överallt, men framförallt i Batman och Mêrdîn sker omfattande operationer. I Mêrdîn sitter sju av våra kamrater bakom galler, samtliga provinsordförande. Bara under de senaste tre åren har sju provinsordförande gripits och sitter fängslade idag. I Kiziltepe sitter 24 av 29 partimedlemmar fängslade. I Mêrdîn och Şirnex sitter uppemot alla våra folkvalda partimedlemmar fängslade. Budskapet i Kiziltepe är glasklart: fängsla den som hörs och den som går ut på gatorna, fängsla dem alla. Det är väldigt tydligt att man till Kiziltepe skickat särskilda åklagare och poliser. Anledningen till att operationerna mot Mêrdîn, Batman och Şirnex är så omfattande är för att dem likt andra städer värnar om sin kurdiska identitet. Det pågår en särskild politik gentemot personer som värnar om sin kurdiska identitet.

Tre generationer sitter fängslade
–    Barnbarn, mor, far, mor- och farföräldrar, alla sitter inne. En hel familj och en hel släkt sitter fängslade. Tre generationer sitter fängslade. En mamma som har ett ett-årig barn sitter inne, maken är inne, äldsta sonen sitter fängslad likaså kvinnans fadern. Den ett- åriga bebisen är ute. Det finns sådana här familjetragedier. Frågan har nu nått en orättslig, samvetslös och omoraliskt nivå. 

Det sitter 36 personer i en cell för 12 personer. Våra kamrater sover på golvet. Det finns bara ett handfat, en toalett och ett badrum. För att utföra sina dagliga behov måste de bilda en kö. Fängelseutrymmet är för 450 personer men där sitter 1003 personer, nästan trippel så många. Leder inte detta till reaktioner hos folket? Folkets ilska ökar. Parlamentarikerna har offrat sina kroppar. Det här är inget skämt. Om de offrar sina kroppar för sitt folk, kommer alla vi att finnas bakom de. Regeringen måste omedelbart göra förändringar i lagstiftningen. De som stiftade MIT-lagar på tre dagar kan också stifta arresteringslagar på tre dagar. Vi väntar oss ett seriöst närmande från premiärminister inför den kommande våren, hette det i uttalandet.

Språkrör Kisanak gratulerade de kvinnliga fångarna i och med den kommande internationella kvinnodagen den 8 mars. Kisanak uppmanade världens kvinnor att värna om sina krav på frihet.

Kurd.se

Relaterade länkar:
BDP-parlamentariker i hungerstrejk (2012-02-20)