Sexuella övergrepp mot barn i turkiska fängelser

0
283


De kurdiska barn som har frigivits från turkiska fängelser gör nu kritiska uttalanden om vad de blir utsatta för i fängelserna. Barnen som fängslas på politiska grunder utsätts för systematiskt våld, sexuella övergrepp och våldtäkt, uppger de frigivna barnen till nyhetsbyrån Dicle. Fängelseadministrationen bemöter de traumatiserade barnens klagomål med likgiltighet.

Adana, Turkiet: Sexuella övergrepp och våldtäkt på barn i Pozanti-fängelset visar återigen under vilka förhållanden som fängslade personer befinner sig i turkiska fängelser. Pozanti-fängelset är sedan tidigare känd för att utsätta barn för tortyr. Nu inkommer uppgifter om att kurdiska barn utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkt i fängelset. De kurdiska barn som har kommit att kallas för ”de stenkastande barnen” i media och som arresterats med motiveringen att de deltagit i demonstrationer gör kritiska uttalanden om vad de blir utsatta för i Pozanti-fängelset. Nyhetsbyrån Dicle har kommit i kontakt med några av barnen som nu berättar om brotten mot dem. Barnen uppger att de placeras i avdelningar med kriminella fångar som utsätter de politisk gripna barnen för systematiskt våld, sexuella övergrepp och våldtäkt.

15 åriga H. K. berättar för Dicle att hen nyligen blivit frisläppt från Pozanti-fängelset efter fyra månaders fängelsetid. H. K berättar att hen hållits i avdelning B-4 där samtliga fångar har en kriminell bakgrund. H. K berättar att samtliga fångar i avdelningen gripits på grunder som mord, stöld och för användning av droger och uppger följande till Dicle:

–    Jag har fått vittna om flertal våldtäkter och sexuella övergrepp i fängelset. En del av våra vänner har blivit utsatta för våldtäkter flertal gånger av de kriminella fångarna. […] Det som vi har fått gå igenom kan inte beskrivas med ord.

17 åriga Ş.A. berättar för Dicle att hen arresterades av turkisk polis under en dag då det pågick en protestaktion i staden. Ş.A. berättar att polisen gripit honom för att han befunnit sig nära platsen. Ş.A. uppger att polisen dragit in honom i en polisbil, misshandlat honom och tvingat honom att bedriva spioneri. ”Jag visste inte vad det handlade om, vems namn dem ville ha och varför”, uppger Ş.A. till Dicle. 

Ş.A. berättar att hen därefter sattes i Pozanti-fängelset och uppger följande:

–    Jag upplevde väldigt besvärliga saker där. De kriminella band rep runt våra hals och ströp oss. De misshandlade oss. De kallade mig för terrorist och tvingade mig att pussa den turkiska flaggan. När jag vägrade utsattes jag för ytterligare våld.

Ş.A. berättar vidare att hen tvingats att städa avdelningen vid 05:00-06:00-tiden varje morgon och uppger att hen än inte har kommit över trauman från fängelset än trots att han nu varit frisläppt i en månad. Ş.A. berättar också att flertalet av de barn som fängslats på politiska grunder inte kunnat återgå till att leva ett normalt liv efter att de släppts fria. Ş.A. berättar att de vid varje tillfälle berättat om händelserna för fängelseadministrationen, men att fängelseadministrationen bemött klagomålen med likgiltighet.

–    Vi har också lämnat in krav på att få byta avdelning, men våra krav lämnas obesvarade, uppger Ş.A.

17 åriga A. K.s berättelse skiljer sig inte från dem andra gravt traumatiserade barnens.

– Jag var på väg hem från jobbet när jag råkade hamna i en tumult mellan polis och aktivister. Plötsligt grep polisen mig, satte sjal runt mitt huvud och tog bilder. Du är en aktivist sa dem och satte mig därefter i Pozanti-fängelset med hjälp av olika anklagelser. De kriminella fångarna tvingade våra vänner att lägga sig i deras sängar. De krossade våra vänners huvuden framför våra ögon, men fängelseadministrationen täckte över händelsen vid varje tillfälle.

Allmänpraktiserande läkare: De berättar om händelser som om det vore någon annan som blivit utsatt för det
Didem Gediz Gelegen, allmänt praktiserande läkare på centret för rådgivning för kvinnor i Akdeniz-kommunen, har träffat många av de barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkter i turkiska fängelser. ”De berättar om händelserna så detaljrikt att man förstår att händelserna de berättar om är något dem själva har blivit utsatta för”, uppger Gelgen och framför att hon upplevt smärtsamma observationer under sitt arbete med barnen.

–    Ett av barnen berättade om att ett yngre barn systematiskt blir sexuellt utnyttjad av den ansvarige för avdelningen. Barnet berättar att hen i fråga får hålla för öronen för att inte höra skriket från det yngre barnet. Händelser som dessa kommer att sätta djupa sår i deras själar och skapa djupa problem i relationerna mellan barnen och relationerna mellan barnen och omvärlden. Det kanske inte är möjligt att göra ansökningar om utredning hos officiella myndigheter, men var och en som erhåller vetskap om det som pågår i fängelserna bör följa detta fall. Vägen för att hindra barn från att begå brott och göra upplopp går inte genom att bygga fängelser. De platser som skapat trauman bör omorganiseras till fördel för dem som blivit utsatta för trauman. Staten bör skapa förutsättningar för barnen i utvecklingssyfte istället för att bygga fängelser, heter det i uttalandet, skriver nyhetsbyrån Firat.

Brott mot de mänskliga rättigheterna
Fängelseadministrationen i Pozanti förnekar anklagelserna om systematiskt våld, sexuella övergrepp och våldtäkt. Systematiska våldtäkter definieras av FN som allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna. Justitieministeriet har nu utsett en inspektör att utreda anklagelserna, samtidigt som åklagarmyndigheten i Pozanti inlett en undersökning, skriver Firat. 

Först tortyr nu våldtäckt och sexuella övergrepp
I mars 2010 presenterade den turkiska riksdagens undersökningskommission för mänskliga rättigheter en rapport gällande brott mot mänskliga rättigheter i tre fängelser. Undersökningen kom på dagordningen efter anklagelser om att barn utsätts för tortyr i Pozanti-fängelset i Adana, Bergama-fängelset i İzmir och Incesu-fängelset i Kayseri. I rapporten om Pozanti-fängelset framkommer det att undersökningskommissionen inte hittat något som pekar på att det förekommer tortyr mot barn i fängelset, men det framkommer samtidigt att Pozanti-fängelset inte är lämpligt för barn och borde stängas ned.

BDP kommer att lyfta upp händelsen i parlamentet
Freds- och demokratipartiet, BDP intog direkta åtgärder efter anklagelserna om sexuella övergrepp i Pozanti fängelset. På söndagen hade BDP-parlamentarikern Nazmi Gur sammanträde med åklagaren för Adana Pozanti M-typ fängelse. Gur uppger att BDP utsett en delegation för att lyfta händelsen på dagordningen i rättsväsendet och parlamentet, rapporterar Stêrk TV. Gur uppger också att dem snarast kommer att besöka dem fängslade barnen.

Kurd.se