Uppemot 240 personer gripna på bara 48 timmar

0
197

alt
Ytterligare 37 personer har gripits i ny turkisk arresteringsrazzia på tisdagen. Bara under loppet av 48 timmar har uppemot 240 personer blivit gripna.

På tisdagen genomförde turkisk polis ny arresteringsrazzia mot kurder i landet. Minst 37 personer har gripits i samtidiga polisiära operationer i sex städer, skriver nyhetsbyrån Firat. Den här gången slog man åter till i de kurdiska städerna Şirnex (Sirnak), Wan (Van), Riha (Urfa), Amed (Diyarbakir) och i de turkiska städerna Izmir och Mersin. Samtliga har gripits inom ramen för ”KCK”-operationen.

Sex personer, varav fem barn greps i Wan. Ytterligare två personer i Izmir, två personer i Mersin, nio personer i Amed, tre personer i Şirnex  och 15 personer i Riha greps under tisdagens arresteringsvåg. Bland dem  gripna finns borgmästare, vice ordförande för kommunfullmäktige och medlemmar i Freds- och demokratipartiet, BDP samt tre journalister.

I måndags grep turkisk polis uppemot 190 personer. I Istanbul 42 personer, Elih (Batman) 33, Ankara 15, Merdin (Mardin) 20, Adana 13, Amed (Diyarbakir) 10, Izmir 10, (Dilok) Antep 10, Wan (Van) åtta, Sirnex (Sirnak) sex, Colemerg (Hakkari) sex, Kocaeli en, Erzirom (Erzurum) tre, Riha (Urfa) tre, Denizli två, Semsûr (Adiyaman) en, Bedlis (Bitlis) en och i Mersin greps sex personer. Samma dag greps även 15 personer som deltagit i protestaktioner mot kidnappningen av den kurdiske folkledare Abdullah Öcalan. Detta innebär att uppemot 237 personer har gripits inom loppet av 48 timmar.

445 personer gripna under loppet av 14 dagar: 1332 personer gripna på bara 45 dagar
Förutom i Syrien, upplevs inte politisk motiverande gripanden i något annat land i världen än i Turkiet. Enligt den redogörelse som nyhetsbyråerna Firat och Dicle har sammanfört för februari månad har AKP-regeringens politisk motiverande gripanden uppnått siffran 455. I januari månad greps 887 personer. Sammanlagt 1332 personer har gripit på bara 45 dagar. I genomsnitt innebär det att 29 personer grips var dag i Turkiet.

Kurd.se

Relaterade länkar:
Uppemot 190 personer gripna i ny turkisk arresteringsvåg (2012-02-13)