Uppemot 190 personer gripna i ny turkisk arresteringsvåg

0
198


Uppemot 190 personer har gripits i ny arresteringsrazzia i Turkiet. Sammanlagt 405 personer har gripits under bara början av februari månad.

På måndagen genomförde turkisk polis ny arresteringsrazzia mot kurder i landet. Uppemot 190 personer har gripits i samtidiga polisiära operationer i 17 provinser, skriver nyhetsbyrån Firat. Turkiska Hurriyet skriver att 109 personer har gripits i 14 provinser, men på listan över gripna uppnås siffran 159. CNN Turk rapporterar om arresteringar i 15 provinser, men på listan framkommer inte arresteringarna i provinserna: Mêrdîn (Mardin), Erzirom (Erzurum) och Istanbul. Myndigheter har än inte gjort ett uttalande i frågan. Samtliga har gripits inom ramen för ”KCK”-operationen. Bland dem gripna finns kurdiska politiker, språkrör för län, vice ordförande för kommunfullmäktige och medlemmar inom Freds- och demokratipartiet BDP, fackföreningsmedlemmar och sekreterare samt journalister. Polisen har också konfiskerat hårddiskar, dokument och böcker i både hem och hos fackföreningarna KESK, SES och TÜM-BELSEN.

I kurdiska Amed (Diyarbakir) har en journalist och ytterligare tio personer gripits. I bara Istanbul har 42 personer gripits. 15 kvinnliga fackföreningsmedlemar inom KESK, SES och TÜM-BELSEN har gripits i Ankara. Ytterligare tillslag har genomförts i Adana, Adiyaman, Denizli, Hatay, Izmir, Kocaeli, Mersin, Muş, Bitlis (Bedlis), Colemêrg (Hakkari), Dilok (Antep), Elîh (Batman), Erzirom (Erzurum), Mêrdîn (Mardin), Riha (Urfa), Şirnex (Şirnak), och Wan (Van), det uppger nyhetsbyrån Firat.

Under loppet av 13 dagar har 405 personer blivit gripna. Sammanlagt har 1292 personer blivit gripna på bara 44 dagar
Den 12 februari greps 11 personer i Riha, tio personer i Agiri (Ağr), en journalist i Adana och en person i Mersin.

Sammanlagt 26 personer, varav en tio-årig pojke greps i tillslagen i Manisa, Mersin, Istanbul, Şirnex och Wan den 11 februari.

Förutom i Syrien, upplevs inte politisk motiverande gripanden i något annat land i Mellanöstern eller i världen som i Turkiet. Enligt den redogörelse som nyhetsbyråerna Firat och Dicle har sammanfört för februari månad har AKP-regeringens politisk motiverande gripanden uppnått siffran 405. I januari månad greps 887 personer. Sammanlagt 1292 personer gripna på bara 44 dagar. I genomsnitt innebär det att 29 personer grips var dag i Turkiet.

Kurd.se