Studenter döms till 51 års fängelse

0
220


alt
Sju kurdiska studenter vid Erzincans universitet dömdes till sammanlagt 51 år och 3 månaders fängelse. Studenterna anklagades för att vara medlemmar i PKK och för att ha spridit ”partipropaganda”.

Norra Kurdistan (Sydöstra Turkiet): De sju kurdiska studenterna som den 24 maj greps under ett av de så kallade ”KCK operationerna” har dömts till sammanlagt 51 år och 3 månaders fängelse. Enligt åklagaren har de dömda studenterna medvetet agerat utifrån partiets (PKK) riktlinjer på universitet. Tre av studenterna anklagades för att vara medlemmar i HPG och för att ha varit på väg att ansluta sig till HPG-gerillan när de greps. Studenternas advokater visade missnöje över beslutet och krävde att samtliga gripna ska omedelbart friges.

Domstolen i Erzurum beslutade att döma Cetin Simsek till 10 års fängelse för ”medlemskap i organisation” och för att ha spridit ”partipropaganda”. Yeknur Yurtsever, Vural Turgut och Ali Inal dömdes till vardera 7,5 års fängelse på samma punkter som Simsek. Cihangir Ali Akkoyun, Vedat Sümer och Uygar Karakaya dömdes till vardera 6 år och 3 månaders fängelse för ”medlemskap i organisation”. Enligt nyhetsbyrån Firatnews har studenternas försvarsadvokater meddelat att de kommer att överklaga domen. 

Kurd.se