BDP:s kvinnliga språkrör: Det finns ingen terrorfråga, det finns en kurdfråga!

0
128


Den turkiska regeringen och massmedian har sedan den turkiska militärens massaker på de 35 kurdiska barn och ungdomarna i byn Roboski, tävlat om vem som bäst kan rättfärdiga vad man från turkiskt håll kallar för ”olycka”. Men allt pekar på att de 35 barn och ungdomarna mördats kallblodigt på ett koordinerat och organiserat sätt.

Ankara, Turkiet: Retoriken mellan kurdiska BDP och AKP-regeringen har blivit allt hårdare sedan 35 kurdiska barn och ungdomar i byn Roboski blivit utsatta för massaker av den turkiska militären. Den turkiska regeringen och massmedian har sedan massaker på de 35 barn och ungdomarna i torsdags 29 december 2011, tävlat om vem som bäst kan rättfärdiga vad man från turkiskt håll kallar för ”olycka”. Men allt pekar på att de 35 barn och ungdomarna mördats kallblodigt på ett koordinerat och organiserat sätt.

Under tisdagen kritiserade Freds- och demokratipartiets (BDP) kvinnliga språkrör Gultan Kisanak AKP-regeringens likgiltiga uttalanden om massaker på de 35 kurderna med hårda ordalag. Kurd.se har översätt en del av det tal Kisanak höll i det turkiska parlamentet enligt följande:

”När vi grävde upp kropparna fick vi bevittna om två barn som höll i varandras händer. En av dem var barn till en byvakt. De trodde att deras liv kanske kunde undgå döden om de höll i varandras händer. Så här mycket barn var dem.

Jag är misstänksam mot hur mänsklig den person som inte kan förstå detta, för den som inte får gåshud framför detta faktum, för den som inte ens kan tänka tanken om förlåtelse framför detta faktum, för den som saknar samvete framför detta faktum, är. […] Jag är misstänksam mot hur mänsklig, muslim och religiös den person som kallar sig för muslim, men som inte skäms framför detta faktum och som inte kräver ett svar, är. 

”Vad upplevde vi där? Alla vet! Vad då smuggling? Smuggling av vad? Kan ett cigarettpaket göra en till smugglare? Förskingring i miljarder, skattebrotten talar ni aldrig om. Hälften av detta lands ekonomi är svart. Det är detta som är smuggling! […] Kallar ni de som går 2 km bort ifrån sin egen gård för smugglare?

Om ni vill förstå bybornas situation, gå och besök deras byar själva. Deras hem ligger inom Turkiets gräns men deras odlingsmarker ligger inom det som räknas som Iraks gräns. De människorna passerar, med era ord, ’gränsen illegalt’ varje dag för att odla i sina marker och låter sina djur beta. Vilken gräns? Vilken smuggling? Har ni inte något samvete? Är ni helt omänskliga?

De har kommit och gått där mitt på ljusan dag, bedrivit sin verksamhet helt öppet i åratal, med militärens och myndigheternas kännedom, men ni har gjort allt för att mörklägga det genom att yttra att ni inte visste om det, att ni inte har sett något, att det var en ‘operationsolycka’, att ni trodde att de var ‘terrorister’. Har ni blivit så samvetslösa, så omänskliga?

35 människoliv har släckts, 19 av dem var barn.

Inte ens vid en trafikolycka säger man ‘vad ska vi göra, det var en trafikolycka’. Först rannsakar man sitt samvete, först rannsakar man sin medmänsklighet, först lär man sig att känna empati och sorg! Men 20 timmar efter händelsen får vi höra att denna regering uttalar sig om en “operationsolycka”.

Vem är ni! Vem är ni!

Hur kan ni vara så likgiltiga, så intetsägande, så oförskämda inför ett massmord, inför 35 människor död, hur kan ni vara så omänskliga!

Ni ska först gå ut och be om ursäkt, ni ska be om förlåtelse, ni ska känna sorg – ifall ni är mänskliga, ifall ni har samvete! Detta gör ni inte, utan ni försöker istället få det att låta som att det är några flugor eller två kycklingar som har dött och kallar det för en ‘operationsolycka’! Skäms! Skäms på er! Skäms över er själva!

Vadå terror, vadå kamp mot terrorism!?

Hur många massmord har inte ni begått under benämningen ‘kampen mot terror’ de senaste 90 åren? I 90 år har ni kallat det kampen mot ‘banditer’, kampen mot ‘laglösa’, kampen mot ‘upprorsmakare’, kampen mot ‘terrorister’. Ni för kamp mot ett folk! Det är ett folk ni mördar! Ni försöker att förinta det kurdiska folket! Det finns ingen terrorfråga! Det finns en kurdfråga! Alla vet detta väl! Alla vet!

Vadå inte har med saken att göra!? Vad har hänt i det här landet de senaste 30 åren? Vems barn är det som dödas där borta? Varifrån kommer de? Vart är de på väg? Har ni ställt de frågorna till era samveten? Till och med det här landets överbefälhavare gick ut och sade: ”vi har dödat 40 tusen människor, vi har ’rensat’ bergen fem gånger, men den här frågan får aldrig något slut”.

Har inte ni fattat det än!?
Där finns ett folk! Ett folk!
Ett folk har rättigheter!
Där finns ett förnekat folks identitetsfråga!
Där finns en kurdfråga!
Där finns ingen terrorfråga!
Också finns där en mänsklighetsfråga!
Också finns där en samvetslöshetsfråga!
Det är detta som är frågan. Det är detta ni ska inse!
Vi ska ställa er till svars för detta! Vi ska ställa er till svars för detta!
De 35 gick förbi militärposteringen mitt på ljusan dag som vanligt och mördades på tillbakavägen.”

Gultan Kisanaks tal i turkiska parlamentet tisdag 3 januari 2012:

Kurd.se

Relaterade länkar:
Kurder i Sverige fördömer turkisk massaker (2012-01-03)
Kurdiska Rådet vädjar för öppet ställningstagande för fredlig lösning av kurdfrågan i Turkiet (2012-01-01)
Hultqvist (S) kräver Carl Bildts agerande mot Turkiet (2011-12-30) BDP språkrör: Detta land heter Kurdistan, detta folk heter kurder (2011-12-30)
Nu måste omvärlden agera! (2011-12-30)
Namnen på dem älskade (2011-12-30)
Manifestation mot turkisk massaker i Göteborg (2011-12-30)
Turkiet – Landet som inte finns (2011-12-30)
HPG: Gerillan har ingen rörlighet i Roboski (2011-12-29)
Protester mot turkisk massaker i Norge och Finland (2011-12-29)
Masslakten fortsätter! (2011-12-29)
Vänsterpartiet i Borlänge fördömer massakern i Turkiet på Kurdiska civila (2011-12-29)
Lars Ohly: Turkiets bombningar måste upphöra (2011-12-29)
Manifestation mot turkisk massaker i Stockholm (2011-12-29) KNK vädjar till internationell fördömande av turkisk massaker (2011-12-29) Turkiet ”öppen dödskammare” för kurder (2011-12-29)
Turkisk militär visste om smugglingen (2011-12-29)
BDP:s språkrör: Detta är massaker – över 30 döda, ytterligare 17 saknas (2011-12-29)