Turkiet – Landet som inte finns

0
373


Det har gått drygt en dag sedan Turkiet utfört ytterligare en massaker på civila kurder. Till skillnad från 90-talet då städer som Sirnak och Lice kunde jämnas med marken utan insyn för omvärlden genomför Turkiet idag massakrer framför öppen ridå. Massakern i sig och reaktionerna som följt visar återigen på att Turkiet endast är ett land med gränser ritade med en penna på ett papper. I verkligheten går en avgrundsdjup gräns mellan den kurdiska befolkningen som lever och kämpar för sin vardag och politiska rättigheter i Kurdistan och den turkiska allmänheten i Turkiet.

Det går inte ta miste på den turkiska regeringens reaktion efter massakern. Det handlar egentligen inte om regeringens reaktion, utan snarare regeringens brist på reaktion. Den turkiska regeringen har helt enkelt inte reagerat alls. Istället för att svara för massakern som regering har AKP skickat fram en talesman för sitt parti för att behandla frågan. Erdogan var under torsdagskvällen själv upptagen med att ta emot en Hollywood-stjärna.

Ponera att det i norra Sverige fanns en motståndsrörelse som bedrev en kamp för samisk frihet och att det i stävjandet av en sådan kamp skulle genomföras en massaker på nära 40 civila samer som förde varor mellan den norska och svenska gränsen.  Skulle landets medier vara tysta i nära tolv timmar efter att händelsen blivit känd för att sedan rationalisera massakern genom att hänvisa till att samerna ägnade sig åt olaglig alkoholimport från grannlandet? Allt medan Reinfeldt satt och åt middag med Stellan Skarsgård.

Massakern är tyvärr ytterligare en i raden händelser som kastar ljus på Turkiets verkliga ansikte. Det är ett land där landets säkerhetsstyrkor kan döda civila kurder utan påföljder. Det är ett land där myndigheter bedyrar att man är rättsstatt, men där dess myndigheter ett helt dygn efter massakern fortfarande inte kontaktat överlevande vittnen. Hade man kontaktat överlevande vittnen, så som människorättsorganisationen IHD har gjort, hade man vetat att dessa ungdomar som livnär sig på att transportera drivmedel hade passerat i olika grupper för att sedan mötas av soldater som tvingat in dem i en stor grupp för att sedan utsätta dem för ett luftangrepp. Vittnena hade kunnat berätta att det inte gjordes någon som helst uppmaning om att stanna upp och identifiera sig. Militären gjorde inte heller några ansträngningar för att gå fram och identifiera kropparna från de ungdomar man precis mördat.

När de turkiska tidningarna väl började rapportera om händelserna började man rationalisera massakern genom att påstå att området används som passage för PKK-gerillan. Vidare påstod man att ungdomarna smugglade cigaretter och militären fått tips om att gerillan skulle passera och att militären omöjligen kan skilja på smugglare och medlemmar i gerillan. Ingen nämner att dessa ungdomar vars familjer och förfäder bott i området sedan urminnes tider alltid rört sig i området, med eller utan gränser, för att transportera varor fram och tillbaka.

Det går inte heller att ta miste på kommentarerna i de större turkiska nyhetssidorna. Följande är axplock på läsarkommentarer från den turkiska tidningen Milliyet:

”De som är ansvariga bör straffas”. Denna kommentar har 182 personer gillat och 683 personer ogillat. En annan läsare uttrycker sig på följande vis ”Visst är det synd om de som dödats, men de visste om riskerna om att befinna sig där”. 783 personer gillade kommentaren och 105 ogillade den. Det finns givetvis fler kommentarer och det finns till och med åtskilliga turkar som i olika sociala medier uttrycker sin glädje över att kurder har dödats. Trenden är dock tydlig; Turkiet är ett land med avgrundsdjup klyfta mellan den kurdiska befolkningen i Kurdistan som lever i ett förtryck och en allmänhet som stödjer regeringens politik till vilken kostnad som helst.

Kurd.se