Namnen på dem älskade

0
333


Jag minns när jag gick i mellanstadiet och vår SO-lärare stod och berättade om judarnas hemska öde i Tyskland under andra världskriget. Hur Hitler via det demokratiska valet kommit till makten och blivit ondskans ansikte för många människor. Jag minns att vi fick en varsin bok i handen, där namn på de som mördats listades upp. Jag förstod inte riktigt varför vi skulle läsa upp alla namnen högt och svaret jag fick var att det var för att vi verkligen skulle förstå att de var människor, precis som vi. Som hette något, som gjorde något, som älskade och var älskade.

Under hela mitt, inte så långa, liv har jag fått höra om Hitler och vad den politik han representerade gjorde. Det sägs att det är viktigt att prata om det som hänt och att komma ihåg historien så att den inte upprepas.

För knappt två dygn sedan mördades en grupp människor i en by i norra Kurdistan. I skrivandets stund har 36 kroppar identifierats och majoriteten av dem är under 20 år gamla, vissa så unga som 12 år. Det är bara en i raden av de intensiva attacker som den turkiska staten utsatt kurder för de senaste månaderna. Kriget har pågått i snart 90 år. Historien upprepar sig och för få pratar om det. Att ett land som Turkiet kan fängsla journalister, vara världsledande i att ha politiska fångar och bomba civila kurdiska byar gång på gång utan att västvärlden reagerar är otroligt. Kanske är det för att det inte passar att reagera just nu, eller så har mänsklighetsnivån hos makthavarna helt enkelt bara sjunkit ännu mer.

Det finns inga investeringar, ingen olja och inga ”goda relationer” som rättfärdigar tystnaden kring den utrensning av kurder och oliktänkande som sker i Turkiet just nu. Det finns för många floder av runna tårar, för många barn som berövas framtiden och för många mödrar som lider av smärtor som ingen medicin kan bedöva.

Jag läste från en lista på Facebook upp namnen på de 36 mördade och mindes tillbaka till mellanstadiet. Mycket har förändrats. Då var det en bok, nu är det Facebook. Ändå så har ingenting förändrats. Massmord pga. ”fel” etnicitet och åsikter sker fortfarande.
Hur många ungdomar ska behöva bränna upp sina egna kroppar i protest, hur många människor ska behöva lemlästas, hur mycket inflytande, makt och pengar ska politiker bada i innan denna giftiga tystnad bryts?

Jag önskar att Carl Bildt, förutom att vara vigselvittne för den turkiska premiärministerns press- och kommunikationschef, kunde höra de gråtande mödrarnas röst när han var i Turkiet för att analysera EUs kvartalsrapport om mänskliga rättigheter i Turkiet.

Jag sitter hemma hos mina föräldrar i en liten by i Dalarna och skriver denna text på min dator. Jag förstår inte vad folken i Turkiet och norra Kurdistan går igenom. Det enda jag förstår är att något jävligt fel pågår just nu, och jag får bara inte hålla käften. Det händer en kort flygresa härifrån. Det händer ett telefonsamtal härifrån. Det händer här och nu. Namnen och åldrarna på de döda är inte 67 år gamla. De här personerna bombades ihjäl för inte många timmar sedan. Och det var en order.

Cetin Encu (12)              Sivan Encu (14)               Aslan Encu (15)             Orhan Encu (15)
Bedran Encu (12)           Mehmet Encu (15)          Adem And (15)              Celal Encu (15)
Erkan Encu (13)              Bilol Encu (15)                Savas Encu (15)            Fadil Encu (16)
Mahsum Encu (16)        Cihan Encu (16)             Salih Encu (17)              Nevzat Encu (20)
Servan Encu (16)           Vedat Encu (16)              Özcan Uysal (18)            Hamza Encu (22)
Cemal Encu (16)            Serhat Encu (17)            Huseyin Encu (19)         M. Ali Tosun (22)
Selam Encu (22)            Zeydin Encu (22)            Yuksel Urek (23)            Salig Yurek (23)
Nadir Alma (23)             Seyit Enc (23)                   Fikret Encu (27)             Husnu Encu (27)
Osman Kaplan (32)      Selahattin Encu (40)       Selman Encu (40)         Erkan Encu

 

Rojda Sekersöz


Relaterade länkar: BDP språkrör: Detta land heter Kurdistan, detta folk heter kurder (2011-12-30)
Nu måste omvärlden agera! (2011-12-30) Manifestation mot turkisk massaker i Göteborg (2011-12-30)
Turkiet – Landet som inte finns (2011-12-30)
HPG: Gerillan har ingen rörlighet i Roboski (2011-12-29)
Protester mot turkisk massaker i Norge och Finland (2011-12-29)
Masslakten fortsätter! (2011-12-29)
Vänsterpartiet i Borlänge fördömer massakern i Turkiet på Kurdiska civila (2011-12-29)
Lars Ohly: Turkiets bombningar måste upphöra (2011-12-29)
Manifestation mot turkisk massaker i Stockholm (2011-12-29) KNK vädjar till internationell fördömande av turkisk massaker (2011-12-29) Turkiet ”öppen dödskammare” för kurder (2011-12-29)
Turkisk militär visste om smugglingen (2011-12-29)
BDP:s språkrör: Detta är massaker – över 30 döda, ytterligare 17 saknas (2011-12-29)