Turkisk militär visste om smugglingen

0
367


Allvarliga rapporter inkommer från Robski-byn. Byborna hade meddelat militärposteringen i området om att man går över gränsen. Turkisk militär visste om smugglingen. ”Det har bedrivits smuggling här i åratal. Sedan 2003 har detta gjorts offentligt”, uppger bybor till nyhetsbyrån Firatnews.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Över 35 civila dödades av turkiskt flyganfall mot kurdisk by vid nattetid på torsdagen. Fortfarande uppges flertal person saknade. Majoritet av dem döda är barn och ungdomar mellan 15-19 år. Bland dessa finns också byvakter. BDP:s språkrör Selahattin Demirtas kritiserar händelsen med hårda ordalag och uppger att ”detta är en uppenbar massaker”. Bara tre personer uppges ha undkommit anfallen. Namnen på dessa hålls hemligt av säkerhetskäl, skriver Firatnews.  

’Varje grupp meddelar militären innan man går över gränsen’
Nu inkommer allvarliga rapporter från Robski-byn. Byborna uppger till nyhetbyrån Firatnews att man hade meddelat militärposteringen i området om att man går över gränsen. De uppger också att kommandot för militärposteringen i Gülyazı rapporterat vidare uppgifterna och varnat för ingripanden. Trotts detta anföll turkisk militär byborna och påstår nu att man ”misstänkte” att var ”PKK”-gerillor som försökte ta sig över gränsen. 

”Det har bedrivits smuggling här i åratal. Sedan 2003 har detta gjorts offentligt. Militären, polisen alla vet om det. Till och med Ankara har kännedom. Detta är den enda inkomstkällan här. Befälhavaren vid utposten talade med samtliga bybor senast förra månaden. Han sa att det inte finns några problem, att var ok för oss att fortsätta smuggla. Soldaterna tar i själva verket redan mutor. Varje grupp meddelar även soldaterna när man går över gränsen”, uppger bybon İrfan Enç från Robski-byn till nyhetsbyrån Firatnews.

VIDEOKLIPP från Qilaban.

 

Kurd.se

 

Relaterade länkar:
Vänsterpartiet i Borlänge fördömer massakern i Turkiet på Kurdiska civila (2011-12-29)
Lars Ohly: Turkiets bombningar måste upphöra (2011-12-29)
Manifestation mot turkisk massaker i Stockholm (2011-12-29) KNK vädjar till internationell fördömande av turkisk massaker (2011-12-29) Turkiet ”öppen dödskammare” för kurder (2011-12-29)BDP:s språkrör: Detta är massaker – över 30 döda, ytterligare 17 saknas (2011-12-29)