Turkiet ”öppen dödskammare” för kurder

0
175


Situationen i norra Kurdistan och Turkiet är spänd efter morgonens fruktansvärda nyheter om massakern mot kurderna i byn Roboski. Nu inkommer det rapporteringar om massprotester från olika håll.

Med påståenden som ”kopplingar till”, ”samröre med” eller ”medlemskap i” kurdiska organisationen och rörelser har Turkiet omvandlats till en ”öppen dödskammare” för varje kurd. Varje dag inkommer rapporteringar om döda, gripna eller häktade. Vad dessa har gemensamt är deras etniska och kulturella bakgrund som kurd, kurdisk. Turkiets paranoia har nu vållat ytterligare kurdiska liv.

Situationen i Kurdistan och Turkiet är spänd efter morgonens fruktansvärda nyheter om massakern mot kurderna i byn Roboski vid Qilaban-distriktet (Uludere) i Şirnex (Şirnak). Roj TV rapporterar om massprotester och uttalandet från olika håll i Kurdistan och Turkiet. Protestaktionerna uppges öka under dagen och morgondagarna.

Turkisk polis uppges ha vidtagit åtgärder Amed (Diyarbakir) Elîh (Batman), Wan (Van), Mêrdîn (Mardin), Şirnex (Sirnak), Colemêrg (Hakkari), Gever (Yüksekova), Istanbul och Mersin. Det rapporteras om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i flertal städer. Tiotal demonstranter uppges skadade efter polisens attack och gasbomber.

I bara Amed har tiotusentals personer tagit sig ut på gator och torg. Firatnews skriver att majoritet är kvinnor. Butiksägare i flertal städer har stängt ned sina butiker i protest mot massakern och ungdomar runt om norra Kurdistan har bojkottat skolundervisningarna. 

Massprotester mot massaker i Qilaban visar sig också i södra Kurdistan (norra Irak). Under dagen och morgondagen beräknas protesterna i främst Hewler, Silemani och Duhok att öka.

Vid 16:00-tiden, lokal turkisk tid, kommer en demonstration att äga rum i Taksim/Istanbul. BDP uppges hålla ett pressuttalande.

Massakern i Qilaban fördöms även av kurdiska föreningar i Europa och Skandinavien. Samordningen för ”Kurdistans demokratiska samhälle” i Europa, CDK uppmanar kurder runt om i Europa och Skandinavien att vissa sitt missnöje mot Turkiet förintelsepolitik mot de egna värdena. I Frankrike har kurder redan gått ut på gatorna, det rapporterar Roj TV. 

VIDEOKLIPP från Qilaban.

Kurd.se

Relaterade länkar:
Turkisk militär visste om smugglingen
BDP:s språkrör: Detta är massaker – över 30 döda, ytterligare 17 saknas