BDP: Kemiska vapen har använts mot gerillan!

0
245


Freds- och demokratipartiets (BDP) biträdande advokat uppger i ett uttalande till pressen att kemiska vapen har använts mot den kurdiska HPG-gerillan. BDP:s biträdande advokat ställer sig undrande kring tystnaden av denna händelse hos turkiska myndigheter, media och rättsväsende.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Meral Daniş Beştaş, biträdande advokat för Freds- och demokratipartiet, BDP gav ett uttalande till pressen den 31 oktober gällande de 24 kroppar som hålls på ett bårhus i Meletiyê (Malatya). I uttalandet framhåller Bestas att samtliga gerillamedlemmar dödats av kemiska vapen. Samtliga 24 kroppar har slitits i bitar och är brända. Några spår av skottskador har inte upptäckts på kropparna, uppger Beştaş.

Bestas uppmärksammar vidare om tystnaden som har uppstått i turkisk media kring händelsen. Hon menar att tystnaden är ett tecken på lojalitet till premiärministern Erdogans givna instruktioner. ”Myndigheter, media och rättsväsendet är tysta kring denna händelse” framhåller Bestas och ställer följande frågor till AKP- regeringen:

  • Finns det något förråd med kemiska vapen?
  • Användes kemiska vapen under de senaste operationerna?
  • Varför är obduktionsrapporterna om gerillamedlemmarna hemlighetsstämplade?
  • Vad är dödsorsaken enligt obduktionsrapporterna?

En delegation bestående av DTK, BDP, MEYADER, MAZLUMDER, Diyarbakirs advokatsamfund och fredsmödrar anlände tidigare till Meletiyê för att stå vid sida med de anhörigas familjer, samt för att träffa åklagare i syfte för att få tillgång till obduktionsrapporterna. Ett femtontals familjer som misstänkte om sina barns död fick lämna blodprov för DNA-test för att man inte kunde identifiera liken på grund av att dem är oigenkännbara.

Kurd.se

Relaterade länkar:
HPG: Turkiska armén använde napalmbomber och kemiska vapen i striderna! (2011-10-31)
24 oidentifierade kroppar väntar på bårhus i kurdiska Malatya! (2011-10-28)