Vädjan till solidaritet med jordbävningsdrabbade i Wan

0
172


På onsdagen gör Kurdiska Rådet i Sverige ett uttalande kring jordbävningen i Wan. ”Ankara avböjer hjälp från länder och ber landets media om att inte rapportera om klagomålen om uteblivna hjälpinsatser. Det är med sorg vi tvingas se på när människor lider p.g.a. att den politiska viljan sviktar”, heter det pressmeddelandet.

En jordbävning med magnituden 7,2 på richterskalan inträffade i Wan i norra Kurdistan östra Turkiet) i söndags eftermiddag. Åtskilliga hus raserades och hittills har 436 människor rapporterats omkomna och minst 1300 är skadade. Förödelsen är stor. Många människor är i akut behov av hjälp insatser i form av sjukvård, räddningsarbetare, filtar, mat och dricksvatten. Trots det avböjde Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hjälperbjudande från länder så som Israel, Armenien och Grekland även om det är avgörande för att räddningsarbetet ska komma igång under de kritiska dygnen efter skalvet.

Men detta åsidosattes av centrala regeringen i Ankara med Erdogan i spetsen och istället gjordes uttalanden om att turkisk media inte skulle rapportera om klagomålen om uteblivna hjälpinsatser. Därtill hade retoriken i turkisk media bl. a. i Kanalturk och ATV drag som rent av kunde uppfattas som hets mot folkgrupp!

Det verkar inte finnas någon vilja från turkiskt håll att hjälpa de jordbävningsdrabbade i provinsen Wan eftersom en stor del av dem är kurder. I och med att regeringen hindrar internationellt hjälp finns det enbart Röda Halvmånens lokala kontor på plats i Wan. Det riskerar att skapar en humanitär katastrof och läkarna begär hjälp innan det är alltför försent. Det finns ett enormt behov av resurser för att kunna bistå de drabbade. Sjukhusen är skadade efter skalvet och många sårade behandlas ute på sjukhusgården. Det finns brist på medicin liksom läkare och sjuksköterskor.

Detta politiskspel uppfattas som en kollektiv bestraffning av kurder eftersom kurder på senare tid höjt rösten för att få politisk status samt begär mänskliga och demokratiska rättigheter precis som andra medborgare inom Turkiets gränser.

Det är med sorg vi tvingas se på när människor lider, inte p.g.a. katastrofens magnitud utan för att den politiska viljan sviktar. Vi uppmanar därför våra svenska vänner och det internationella samfundet att uppmärksamma de dystra förhållandena som råder och därmed visa solidaritet och medmänsklighet med oss kurder i denna svåra tidsperiod.

Skänk pengar för insatser till jordbävningsdrabbade:

Kurdiska Röda Halvmånen i Sverige

Plusgirokonto: 22 86 76-3
Betalningsmottagare: Kurdiska Röda Halvmånen
Meddelande: Stöd till de jordbävningsdrabbade i Wan

Kurdiska Rådet i Sverige

Kurd.se

Relaterade länkar:
HJÄLPINSAMLING för insatser till jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-26)
48 timmar efter: Drabbade bybor i Erdîş: Vi fick ingen hjälp, vi vill bara ha tält (2011-10-26)

Lars Ohly hjälper de jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-26)
Dödssiffrorna fortsätter att stiga i Wan (2011-10-24)

”1 filt per hem”: Civil kampanj till stöd för drabbade i Wan! (2011-10-24)
Hjälpinsamling för insatser till jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-24)
Se bilder från Wan: Fortfarande ingen hjälp från turkiska myndigheter (2011-10-23)
Jordbävning i kurdiska Wan; Turkiska myndigheter har ännu inte lyckats skicka hjälp! (2011-10-23)