Hans Linde kommenterar jordbävningen i Turkiet

0
166


Hans Linde (V) kommenterar jordbävningen i Turkiet. ”En del kurdiska politiker har hävdat att hjälpen kommit sent just därför att det huvudsakligen är kurder som drabbats. En del uttalanden som gjort i turkiska nyhetssändningar vittnar om att sådana misstankar inte är helt grundlösa”, uppger Linde i sitt uttalande.

Under söndagen drabbades östra Turkiet av en omfattande tragedi. En kraftig jordbävning, som enligt uppgift uppmättes till 7,2 på richterskalan, förstörde stora delar av städerna Van och Ercil. Området har också drabbats av flera efterskalv. Ännu så länge har över 260 människor bekräftats döda och 1 150 har skadats. Flera hundra saknas fortfarande.

Det mänskliga lidandet är stort och de drabbade städerna ligger i ruiner. Räddningsarbetet pågår men är i stort behov av hjälp från den turkiska centralmakten. Flera länder har erbjudit hjälp men Turkiet vägrar ta emot det som erbjuds med motiveringen att man klarar sig själv.

– Det är oroväckande nonchalant att vägra ta emot hjälp från utlandet. Det är uppenbart att räddningsarbetet har kommit sent och uppvisar stora brister, rent vatten saknas och saniteten är undermålig. Jag vet inte om det handlar om ett uttryck för något slags nationell stolthet, men det kostar liv, säger Hans Linde, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Området som drabbats är också bebos framför allt av kurder. En del kurdiska politiker har hävdat att hjälpen kommit sent just därför att det huvudsakligen är kurder som drabbats. En del uttalanden som gjort i turkiska nyhetssändningar vittnar om att sådana misstankar inte är helt grundlösa. Framgången för det kurdiska partiet BDP i parlamentsvalet, samt den uppblossade konflikten med den kurdiska gerillan PKK, har lett till höga tongångar från den turkiska regeringen gentemot landets kurdiska befolkning.

– Misstron bland många kurder är stor mot regeringen i Ankara. Det bästa sättet att bemöta denna misstro är att nu kraftfullt agera för att med alla till buds stående medel bistå de drabbade, avslutar Hans Linde.

Hans Linde (V)
riksdagsledamot

Kurd.se

Relaterade länkar:
HJÄLPINSAMLING för insatser till jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-26)
Vädjan till solidaritet med jordbävningsdrabbade i Wan (2011-10-26)
48 timmar efter: Drabbade bybor i Erdîş: Vi fick ingen hjälp, vi vill bara ha tält (2011-10-26)

Lars Ohly hjälper de jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-26)
Dödssiffrorna fortsätter att stiga i Wan (2011-10-24)

”1 filt per hem”: Civil kampanj till stöd för drabbade i Wan! (2011-10-24)
Hjälpinsamling för insatser till jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-24)
Se bilder från Wan: Fortfarande ingen hjälp från turkiska myndigheter (2011-10-23)
Jordbävning i kurdiska Wan; Turkiska myndigheter har ännu inte lyckats skicka hjälp! (2011-10-23)