Dödssiffrorna fortsätter att stiga i Wan

0
202


[UPPDATERAD, 11-10-25, 15:13] Minst 366 människor rapporteras ha dött och minst 1300 personer har skadats sedan söndagens jordbävning slog till den kurddominerade Wan (Van). Jordbävningen som mättes till 7.3 på richterskalan har lagt staden i ruiner. En stor mängd civila från både Wan och andra kurdiska städer har inlett ett grävningsarbete efter överlevande med verktyg som spadar och hackor. Statliga turkiska myndigheter å andra sidan verkar ha avsagt sig ansvaret över att hjälpa människorna.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): El, vatten och all transport slogs ut i Wan (Van) efter jordbävningen. Skalvet som började vid 13.41-tiden på söndagen kändes i stora delar av landet; Colemêrg (Hakkari), Bedlis (Bitlis), Agiri (Agri), Idir (Igdir), Erzirom (Erzurum), Cewlik (Bingöl), Mus, Dersim (Tunceli), Êlih (Batman), Mêrdîn (Mardin), Amed (Diyarbakir), Sêrt (Siirt) och Riha (Urfa).

Roj Tv rapporterade att Freds- och demokratipartiets (BDP) samtliga borgmästare skickade räddningsmanskap till Erdîş (Ercis) och Wan direkt efter rapporteringar om jordbävningen. Vidare rapporterade nyhetskanalen att Wan sent inpå kvällen fortfarande saknade hjälp från turkiska staten. BDP:s tjänstemän, borgmästare och medlemmar ställde in samtliga av sina schemalagda möten och initiativ och tog sig till Wan på söndagseftermiddagen för att hjälpa till. De tog med sig filtar till överlevande och hjälpte till att koordinera räddningsarbetet.

BDP:s språkrör Selahattin Demirtas, som också var på plats i Wan på söndagen, kritiserade Turkiet i ett uttalande på måndagen.

”Det har nu passerat 24 timmar och staten har ännu inte tagit sig till Wan”, hette det i uttalandet.

I sitt uttalande sa Demirtas vidare att staten måste agera och bidra med hjälp till medborgarna och fortsatte enligt följande: ”I byarna såg vi barn som blivit föräldralösa. Sedan igår har varken staten eller regeringen tagit sig till Wan. I byarna kunde vi bevittna att de inte bidragit med någon hjälp. Naturkatastrofer får inte under några som helst omständigheter infinna sig i någon politisk gyttja. Nu måste alla ge sitt stöd till Erdis och Wan. Alla måste vara uppmärksamma och hjälpa folket i Wan.” Efter uttalandet fortsatte Demirtas och hans kollegor söka efter överlevande.

Kritik och ilska från kurder har även florerat på internetsidor med kommentarer som ”Turkiska staten och AKP-regeringen skickar in hundratals poliser till ett område när några kurder protesterar mot regeringen, men när en jordbävning skakar en hel stad blundar AKP”, ”hade turkiska staten varit snabba med att skicka in räddningsmanskap hade flera kunnat vara vid liv idag”, ”om vi hade haft en manifestation mot krig och för fred hade vi varit omringade av poliser och säkerhetsstyrkor nu.”

En programledare på turkiska ATV bekräftar kurdernas uttalanden. Under ett tv-program ger den kvinnliga programledaren ett fascistisk uttalande enligt följande:  

”När vi [hon syftar på kurder] har lust slänger vi stenar, vi slänger stenar som att vi vore på bergen och jagar fåglar. När det sedan händer oss något vädjar vi om hjälp efter poliser och turkiska soldater [hon syftar på vädjan om hjälp efter jordbävningen].” Detta måste balanseras lite. Vid svåra tider säger man ‘åh snälla kom och hjälp oss’ och sedan slängs stenar som när man jagar fåglar. Vissa människor måste känna till sina gränser.”

Våra läsare kan lyssna på uttalandet från programledaren på Youtube på följande länk: http://www.youtube.com/watch?v=uQ_-BAOGND4

Turkiet: ”Vi behöver ingen hjälp”
Medborgare: ”Vi tvättar våra döda med vatten från petflaskor!”
Under tisdagen tackade Turkiets vice premiärminister Bulent Arinc åter nej till erbjudanden om hjälp. Sammanlagt har hjälp från över 50 länder nekats av Arinc och landet premiärminister Tayyip Erdogan. ”Hjälp har skickats till området” påstår dem, medan befolkningen som är utsatta av skalvet uppger det motsatta. På ett direktsänt program på ROJ TV vid 14:00-tiden, uppgav en medborgare i Wan följande: ”Vi tvättar våra döda med vatten från petflaskor! Det som visas på turkisk media stämmer inte överens med verkligheten. De kom hit en dag och gjorde inspelningar, sedan gick dem. AKP har inte gjort nått för folket här. Vi väntar inte på hjälp från staten längre. Vi förväntar oss ingenting från AKP längre.

På frågan ”vill ni göra ett yttrande”, som ställdes av programledaren uppgav medborgaren i Wan följande: ”Jag ropar på Nazmi Gur, Özdal Ucer och Selahattin Demirtas, Vi väntar hjälp från BDP. Vi är över 100 personer här. Våra barn befinner oss i ett fruktansvärt tillstånd. Vädret är kallt och blir sämre för var dag. Regn-perioden har börjat och snön kommer snart. Jag uppmanar även internationella medier att besöka området. Kom hit och titta själva! Det enda vi kräver är att internationella länder räcker sin hand till människorna här. Våra barn befinner oss i ett fruktansvärt tillstånd. Ingen frågar dem ens hur de mår.”

Kurd.se

Relaterade länkar:
”1 filt per hem”: Civil kampanj till stöd för drabbade i Wan! (2011-10-24)
Hjälpinsamling för insatser till jordbävningsdrabbade i Wan! (2011-10-24)
Se bilder från Wan: Fortfarande ingen hjälp från turkiska myndigheter (2011-10-23)
Jordbävning i kurdiska Wan; Turkiska myndigheter har ännu inte lyckats skicka hjälp! (2011-10-23)