Massarresteringar av kurder i Turkiet

0
146


Turkiet måste välja väg. Vill man bli en demokrati som respekterar alla medborgares rättigheter så måste man upphöra med den politik mot kurderna som just nu manifesteras av omfattande arresteringar av politiskt aktiva, skriver fem företrädare för Vänsterpartiet.

Turkiet står inför ett tydligt vägval. Ska man slå in på en väg som innebär att landet tar verkliga steg mot en demokratisering, där alla medborgares mänskliga rättigheter respekteras och man finner en fredlig lösning på landets konflikter eller ska man fortsätta med en politik där landets medborgare har olika rättigheter och möjligheter beroende på etnicitet ? en politik som skapat en långvarig militär konflikt i landets östra delar? Tyvärr har det blivit allt mer uppenbart att den turkiska ledningen valt det senare.
Den turkiska staten fortsätter med sin aggressiva politik mot kurderna. Under sommaren har den turkiska militären bombat byar i sin jakt på den kurdiska gerillan PKK i norra Irak med många civila offer som följd. Men även kurder inne i Turkiet drabbas. Den 4 oktober greps över 130 personer från det pro-kurdiska vänsterpartiet BDP, som hade stora framgångar i det senaste parlamentsvalet.

Tidigt på morgonen arresterade turkiska säkerhetsstyrkor minst 130 BDP medlemmar för ?samröre med PKK? i olika städer som Istanbul, Diyarbakir, Derik och Gaziantep. Bland de arresterade återfinns distriktsordförande, medlemmar, funktionärer och borgmästaren i staden Derik, Caglar Demirel, samt även BDP?s vice ordförande Erkan Piskin.

Dagens massarresteringar är en fortsättning av den pågående kampanjen mot kurdiska politiker, journalister med flera. Bara under föregående månad har den turkiska staten arresterat 771 människor. Av dessa sitter 286 i fängelse, däribland 4 borgmästare, 11 minderåriga, en 75-årig medborgare och 3 journalister. Dessa har dömts för ”medhjälp? och/eller för att ?stödja en illegal organisation”.

Tidigare i år uttalade Turkiets premiärminister Erdogan i turkisk press att ?Vi kommer inte bara att gripa kurder i Turkiet som stödjer BDP; inte heller de som befinner sig i Europa kommer att komma undan?. Erdogan har alltmer kommit att skruva upp sin retorik mot kurderna. Hans agerande mot kurderna tyder på att han alltmer struntar i omvärlden och med maktmedel vill göra Turkiet till en regional stormakt och slå ned kurdernas berättigade krav på erkännande av sina rättigheter.

Samtidigt är Turkiet ett ansökarland till EU, ett land som redan har ett omfattande samarbete med många EU-länder inklusive Sverige. Är det inte dags för Europa börja stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och för en gångs skull sätta dessa frågor högst upp på den politiska dagordningen?

Yekbun Alp
Internationella utskottet, Vänsterpartiet Uppsala

Joakim Medin
Internationella utskottet, Vänsterpartiet Uppsala

James Jonsson
Internationella utskottet, Vänsterpartiet Uppsala

Jacob Jonsson
riksdagsman Vänsterpartiet Uppsala län

Hans Linde
utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Ursprungligen publicerat på UNT 5/10 2011
Kurd.se