Zanyar ger en smakprov på dokumentärfilmen ”the Guerilla son”

0
200


Zanyar Adami ger en smakprov på sin första dokumentärfilm ”the Guerilla son” till Kurd.se.

Kurd.se har träffat en av regissörerna för den omtalade dokumentärfilmen ”the Guerilla son”. Zanyar Adami, regissör och samtidigt en av huvudpersonerna i filmen beskriver dokumentärfilmen som ”en personlig far-och-son-historia om faderskap, krigsminnen och att försonas med sitt förflutna”. Arbetet med filmen inleddes redan hösten 2008 och har Sverigepremiär på Bio Rio i Stockholm den 7 oktober. Dokumentärfilmen förväntas visas i flera länder och blev nyligen belönad med ett hedersomnämnde på Nordisk Panorama.

Regissören och huvudpersonen bakom ”the Guerilla son” är mer känd som en av hjärnorna bakom tidningen Gringo. Nu uppger Adami däremot att han har slagit in på filmbanan och kommer att stanna där ett bra tag. Tillsammans med sin kollega David Herdies har Adami nyligen startat filmbolaget Momento Film.
 
•              Hur fick du idén till filmen?
Jag och David Herdies, som är medregissör, skulle först göra en storfilm om manlighet i världen. Vi började gräva där vi står, hos min pappa. Den berättelsen var så stark och talande att vi fortsatte gräva. Det spännande med dokumentärfilm är att man oftast jobbar utan manus och historien lever sitt eget liv. Nu blev det en personlig far-och-son-historia om faderskap, krigsminnen och att försonas med sitt förflutna. Det är ganska lång ifrån den ursprungliga idéen, även om temat manlighet finns där på ett övergripande plan genom hela filmen.
 
•              Varför det här ämnet?
För att det är en så stor och viktig samhällsfråga. För mig är film ett väldigt kraftfullt politiskt verktyg för att trigga förändring. Flyktingfrågan i stort och frågan kring ensamkommande barn och behandling av krigstrauman behöver verkligen lyftas fram mer ur ett personligt perspektiv.
 
•              Vilka reaktioner har du fått från din fru, din familj och vänner?
Min fru ville först inte vara med, men när hon såg första versionen av filmen var hon så impad att hon helt plötsligt ville vara med. Min familj har varit oerhört generösa och är väldigt nöjda och stolta över slutresultatet. Mina vänner har lärt känna en sida av mig som jag sällan visar och har blivit väldigt berörda.

Extra tillslag för kurder!
”Vi ordnar en specialvisning för kurder lördagen 8 oktober kl.15 på Bio Rio. Era läsare är väldigt välkomna”, uppger Adami slutligen till Kurd.se.

Se trailern för ”the Guerilla son”

För våra läsare som inte kan se videoklippet.
Se klippet på Youtube på följande länk: http://www.youtube.com/watch?v=fpjnl21hL4A

Kurd.se