Rapport: Turkiska armén ansvarig för civila förluster i Semzinan

0
148


”Människorättskommittén” har tagit fram en rapport där man försökt sätta ljus på de faktorer som har dolts för allmänheten efter förlusten av fyra civila människoliv i Semzinan (Semdinli). De civila kurderna dödades i de efterföljande striderna när kurdisk gerilla angripit en turkisk militärbas i staden. Efter gerillans angrepp svarade militären med urskillningslös moteld som drabbade de civila som bodde i hus runt omkring basen.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Turkisk militär, media och politiker beskyllde den kurdiska gerillan för dödandet av de civila kurderna i Semzinan (Semdinli). I rapporten från Människorättskommittéen har man dock kommit fram till att den fakta som finns visar på att det finns starka indikationer på det i själva verket varit  militären legat bakom dödandet för att sedan beskylla PKK för förlusten av civila offer.

Den 11 september genomförde den kurdiska HPG-gerillan en aktion mot en militär anläggning i staden Semdinli. Efter attacken dödades fyra civila kurder när de turkiska säkerhetsstyrkorna svarade med en urskillningslös moteld. Turkisk media och politiker agerade i sedvanlig ordning med att endast rapportera den turkiska militärens uppgifter som lade skulden på PKK. Den kurdiska HPG-gerillan som låg bakom attacken mot militärbasen sade dock tidigt att de civila dödats sedan turkiska militär urskillningslöst besvarade elden och började skjuta mot civila byggnader kring basen.

Delegationen från Människorättskommittéen träffade tjänstemän, vittnen till händelsen och anhöriga till de dödade. Distriktsguvernören och republiksåklagaren vägrade dock att träffa delegationen. Delegationen fick emellertid möjlighet att träffa stadens borgmästare.

I rapporten kom man bland annat fram till att ambulanser inte körts fram efter stridens slut till de sårade och dödade. Åklagaren åkte inte till platsen där de civila kurderna dödats för att undersöka var elden kommit från och vilken typ av eld som dödat kurderna. Delegationen frågar sig också om obduktionen av de dödade visat spår av splitter från den typen av granater som militären använder sig. Slutligen pekar man på att trots att de turkiska myndigheterna inte visat någon möda för att undersöka dödandet närmare har man varit snabba på att peka ut PKK som skyldiga till dödandet av de civila kurderna.

Människorättskommittéen består bland annat av Turkiets största människorättsförening IHD samt Mazlumder, Hakkaris advokatsamfund samt medlemmar från Wans advokatsamfund.

Kurd.se

Relaterad länk:
Semzinan liknar ett slagfält, 3 civila dödade