Charlie Chaplins dotter stödjer Öcalan

0
167


Det internationella initiativet ”Frihet för Abdullah Öcalan – Fred i Kurdistan” kräver ett slut på isoleringen av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan och uppmanar AKP-regeringen till dialog med Öcalan. Bland de 58 världskända personligheter som stödjer initiativet finns bl.a. Noam Chomsky, Charlie Chaplins dotter Geraldine Chaplin och nobelpristagarna Mairead Maguire, Dario Fo och Adolfo Perez Esquivel.

Köln/Tyskland: Det internationella initiativet ”Frihet för Abdullah Öcalan – Fred i Kurdistan” gör ett uttalande kring isoleringen av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan. I uttalandet kräver initiativet ett slut på isoleringen av Öcalan och understryker att isoleringen av Öcalan inte kan accepteras. Vidare uppmärksammar man att den turkiska regeringen enbart tillåtit Öcalan att få träffa sina advokater en gång under loppet av två och en halv månader, samt understryker att Öcalan inte har fått träffa varken sina advokater eller familjemedlemmar de senaste åtta veckorna.

Vi är oroliga för Öcalans hälsotillstånd
Initiativet uppmärksammar att isoleringen av Öcalan inleddes i samband med att sammanträden mellan Öcalan och den turkiska staten försämrades. Initiativet går vidare genom att uppge följande i ämnet:

”Samtidigt som Erdogan-regeringen omformade den turkiska armén, förklarade man dessutom även krig mot legala kurdiska partier och organisationer vid sidan om PKK. Detta krig bedrivs med nära samarbete mellan Iran-Turkiet och USA, trots den västra alliansens sanktioner mot Mulla-regimen. Av denna anledning hyses oro över den kurdiske ledarens hälsotillstånd.”

AKP-regeringen utvecklade kriget och är därmed skyldig till kriget
Vidare framhåller initiativet att trots att AKP-regeringen utlovade en politisk lösning av kurdfrågan i landet har tusentals kurdiska politiker och samhällsledare kastats i fängelser till följd av skandalösa anklagelser. Initiativet uppmärksammar att turkiska stridsflygplan begått olagligt brott mot gränsen och genomfört flyganfall mot positioner som dem påstår tillhöra PKK-militanter inom de senaste två månaderna och understryker att en gränsöverskridande
markoperation kan inledas när som helst. Initiativet uppmärksammar även att PKK trots AKP-regeringens inställning utlyst flertal ensidiga vapenvilor både innan, under och efter valet i landet som genomfördes i juni 2011. De understryker vidare att AKP-regeringen utvecklade kriget och är därmed även skyldig till kriget. I slutet av sitt uttalande uppmanar initiativet AKP-regeringen till dialog med Öcalan och kräver ett omedelbart stopp på alla militära operationer.

Bland de 58 världskända personligheter som stödjer det internationella initiativet ”Frihet för Abdullah Öcalan – Fred i Kurdistan finns bl.a. Noam Chomsky, Charlie Chaplins dotter Geraldine Chaplin och nobelpristagarna Mairead Maguire, Dario Fo och Adolfo Perez Esquivel.

Kurd.se