Semzinan liknar ett slagfält, 3 civila dödade

0
95


Civila blev måltavla efter militära förluster. Tre civila kurder föll offer för den turkiska arméns terrordåd under måndagen.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Under söndagen 11 september slog den kurdiska HPG-gerillan till hårt mot turkiska säkerhetsstyrkor i Semzinan (Semdinli). Gerillan anföll samtidigt från sex olika håll mot militära och polisiära befästningar. Polishuset, gendarmeriets huvudkontor och borgarrådets kontor i området ska ha varit måltavla för gerillan. HPG:s press- och informationscenter (HPG-BIM) uppger att 11 soldater och tre poliser ska ha dödats i aktionerna. HPG-BIM uppger vidare att sammandrabbningar skett vid ett tillfälle under aktionerna. Två gerillamedlemmar ska ha mist sina liv under strider. Tre civila kurder ska ha fallit offer då turkisk militär öppnade eld mot området.

En delegation från Freds-och demokratipartiet (BDP) uppges ha tagit sig till området efter händelserna. Det uppger lokala kurdiska källor. I en rapport redogör delegationen för stora skador i området och liknar området vid ett slagfält. Samtliga hus i området uppges ha utsatts för beskjutning av turkisk militär. I dådet som utfördes mot civila kurder ska tre civila mist sina liv. Delegationen ska även besökt sjukhuset i området och intervjuat sjukhuspersonalen. De intervjuade uppger att de hindrats från turkisk polis att ta sig till sjukhuset för att hjälpa skadade. 16 av sjukhuspersonalen trotsade polisens förbud, medvetna om att de satte sina egna liv för risker framkommer det. I rapporten framkommer även att kringliggande byar har utsatts för artilleribeskjutningar av turkiskt militär.

Delegationen upplyser även om att stora skador har orsakats på polishuset, gendarmeriets huvudkontor och borgarrådets kontor. Enligt ANF ska delegationen bett om ett sammanträde med de högtuppsatta turkiska tjänstemännen i området. Sammanträdet ska dock ha avvisats.

Kurd.se