USA:s ambassad tror inte på turkiska siffror

0
146


Under flygräder mot den kurdiska gerillan i december 2007 hävdade Turkiet att man dödat 150 medlemmar i gerillan. Uppgifterna tillbakavisades av gerillan vars uppgifter får stöd från oväntat håll.

Washington Post skrev igår (9/11) en artikel där man behandlar Turkiets önskemål om att stationera de förarlösa flygfarkosterna av modellen Predators i Turkiet. Turkiet önskar på så sätt att fortsätta kunna få användning för dessa även när de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka från Irak.

I artikeln lyfter man fram de senaste årens diplomatiska samtal mellan Turkiet och USA som i huvudsak går ut på en sak: Turkiet är i behov och försöker få så mycket hjälp av USA som möjligt mot PKK.  USA, som stöder Turkiet mot PKK, försöker bidra med så mycket man kan utan att själva bli direkt indragna i ett ”lokalt krig”.

En åtgärd parterna kom överens om var att Turkiet och USA skulle skapa en gemensam enhet som skulle vara baserad i Ankara och bemannad dygnet runt. Enheten öppnades i november 2007 efter ett möte mellan USA:s dåvarande president George Bush och Turkiets premiärminister, Tayyip Erdogan.

Denna enhet försågs med direktsända videoupptagningar från gerillans baser i södra Kurdistan. Sändningar uppgår till mellan 12-16 timmar om dagen. Något turkarna vill höja till 24 timmar om dygnet. Videosekvenserna kommer från just dessa Predators, men även från andra spionplan och andra former av drönare som flyger på en sådan hög höjd att man inte kan se dem med blotta ögat.

Redan i december 2007 kunde man med hjälp av de direktsända bilderna från de obemannade farkosterna inleda en operation med stöd av flyg och artilleri. Under december 2007 genomförde hundratals flyg- och artilleribeskjutningar. Turkiets armé hävdade att man dödat 150 medlemmar i gerillan, vilket tillbakavisades av gerillan. I ett dokument från USA:s ambassad i Ankara framkommer det att man inte tror på de turkiska uppgifterna och uppskattar förlusterna hos gerillan till max ett dussin. Ambassaden noterade även att en civil kurd dödats och många familjer tvingats fly sina hem.

Den ena lögnen ledde till nya och ett fiasko födde ett nytt. Med stöd av uppgifterna om dessa ”lyckade operationer” mot gerillan fick den turkiska armén stöd för att inleda en stor markinvasion i februari 2008. Under markinvasionen förlorade Turkiet flera helikoptrar, nära hundra medlemmar i specialstyrkorna som landsatts i ett berg med hög snö hade frusit ihjäl, och hårt motstånd från gerillan som tvingade den turkiska armén att retirera.

Kurd.se