Kurder hedrar minnet av Aram Tigran

0
200


Kurder hedrar minnet av den folkkäre kurdiske artisten Aram Tigran, av armeniskt ursprung, på årsdagen av hans bortgång.

Det har nu gått två år sedan den folkkäre kurdiske artisten och det kurdiska folkets sanna vän Aram Tigran gick bort i grekiska Aten. Tigran var av armeniskt ursprung, men hans bidrag till och betydelse för den kurdiska musiken och kulturen är betydande.

Aram Tigran föddes i staden Qamislo i västra Kurdistan (norra Syrien) men var bosatt i Grekland under de sista åren av sitt liv. Tigran som avled av en hjärnblödning blev 75 år gammal. Förutom på kurdiska sjöng Tigran även på armeniska, turkiska och arabiska. Tigran som var det kurdiska folkets och den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans sanna vän önskade innan sin död att få bli begravd på den armeniska begravningsplatsen i kurdiska Amed (Diyarbakir) i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet).

Under en direktsändning på den kurdiska tv-kanalen ROJ TV 2009 framförde Tigrans fru att han under den senaste tiden väntat på den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans politiska vägkarta för en fredlig lösning av kurdfrågan i Turkiet med stor förväntan. Hon uppgav att hon är ledsen över att han inte fick möjligheten att se den. 

Tigrans önskan om jordfästning i Amed avvisas
Tigrans familj påbörjade det diplomatiska arbetet med att söka tillstånd att få begrava honom i Turkiet direkt efter hans död. Men det turkiska inrikesministeriet avslog deras ansökan i ärendet med hänvisning till att ett sådant tillstånd enbart kan beviljas av landets ministerråd.

De då ledande kurdiska parlamentsledamöterna för Demokratiska samhällspartiet (DTP) antog sig frågan och inledde ett diplomatiskt arbete i syfte att lyfta upp frågan inom det turkiska parlamentet omgående. Dåvarande DTP-blockets andra representerade gestalt Selahettin Demirtas inledde möten och diskussioner med de övriga politiska representerade blocken i parlamentet.

Symbolisk begravningsceremoni i Amed
Tigrans önskan om att bli begravd i Amed avslogs dock av den turkiska regeringen. Ett historiskt skeende skulle ha inträffat om Tigran hade blivit jordfäst vid den begravningsplats som avsågs. Tigrans begravningsceremoni skulle då ha blivit den första religiösa armeniska begravningsceremonin på 40 år.

Det kurdiska folket med vänner beslöt att inrätta en symbolisk grav på den armeniska begravningsplatsen i Amed för att hedra minnet av den folkkära musikaliske konstnären. Folkmassan tände ljus vid graven och besökte det armeniska klostret för att hedra Tigran. Demokratiska samhällspartiet var på plats under den symboliska begravningen och beklagade det kurdiska och armeniska folkens sorg.

Tigrans kropp begravdes i Bryssel
En vecka efter Tigrans död blev familj med vänner tvungna att begrava kroppen i Europa. Kurdistans nationella kongress, KNK framförde i ett uttalande att man tillsammans med Tigrans familj beslutat att begrava hans kropp i Bryssel den 16 augusti 2009. Tusentals personer deltog i begravningsceremonin som då sändes LIVE på Roj TV.

Redaktionen på Kurd.se hedrar minnet av den folkkäre kurdiske artisten Aram Tigran, av armeniskt ursprung, på årsdagen av hans bortgång. Videoklippet vi delar med oss till våra läsare är hans sist framträdande i Amed.

Ji Bo Bîranîna Mamosteyê Mezin ARAM TIGRAN

Kurd.se