Hårda sammandrabbningar mellan kurdiska PJAK och iranska armén

0
141


Iranska arméns operationer mot kurdiska motståndsrörelsen, PJAK i södra Kurdistan resulterade i omfattande iranska förluster.

Södra Kurdistan (norra Irak): Nyhetsbyrån ANF rapporterar att iranska armén inledde sina militära operationer mot PJAK (Partiet för ett fritt liv i Kurdistan) i gryningen på lördagen i flera områden inom södra Kurdistans gränser. Hårda sammandrabbningar fortsatte under söndagen och idag.

PJAK:s talesman rapporterar att 125 iranska soldater har stupat sedan operationerna inleddes på lördagen. Striderna har förekommit i följande områden; Katumani, Berdenaze och Sardasht/Dola Koke, Zelê med 40, 15, 53 respektive 17 iranska förluster. Vidare meddelas att minst 43 soldater sårats i striderna. I dessa sammandrabbningar rapporteras att sju medlemmar ur PJAK förlorat sina liv och att fyra sårats. PJAK meddelar att deras gerillastyrkor har nio lik från iranska armén och att de har beslagtagit vapen tillhörande iranska soldater. Det sägs vidare att iranska soldater förbereder en ny attack efter dagens partiella reträtt.  

I motsats till PJAK:s rapporteringar citerar nyhetsbyrån Irna iranska befälhavaren, Delaver Rencberzadeh, som påstår att den iranska armén har tagit kontroll över tre PJAK-läger i Irak, och att endast en soldat dött och tre sårats under sammandrabbningar med PJAK.

ANF rapporterar att Iran sänt soldater till Iraks gräns för att bygga vägar och militärposteringar. Parallellt till detta har flera civila områden bombarderats med syftet att pressa Kurdistans regionala regering, KRG för att vara del av utformningen av Irak. Den 13 juli sade södra Kurdistans generalsekreterare, Jabbar Yawar, att över 400 kurdiska byar tvingats evakuera sedan 2007 på grund av Irans och Turkiets bombningar.

Kurd.se