Ögonvittnet berättar: Turkiska armén dödade de turkiska soldaterna

0
198


Ett ögonvittne berättar för den turkiska nyhetskanalen CNN Turk om den strid som skedde under torsdagskvällen på landsbygden i Diyarbakirprovinsen.

Norra Kurdistan (sydöstra Turkiet): Händelsen som inträffade under torsdagskvällen på landsbygden i Diyarbakirprovinsen Silvan har fått stor uppmärksamhet inom både den turkiska och internationella massmedian. I nyhetsrapporteringarna har det sagts att de minst 13 turkiska soldaterna ur den turkiska armén och de sju kurdiska gerillamedlemmarna ur HPG-gerillan har blivit dödade i strid. Nu framkommer uppgifter som motsäger dessa uppgifter. 

En byvakt som var ögonvittne ger helt andra uppgifter om händelseförloppet till den turkiska nyhetskanalen CNN Turk. Ögonvittnet berättar att en brand uppstod på platsen då sex turkiska militärhelikoptrar bombarderade slagfältet. Den unge mannen berättar att han blev rädd då han hörde ljudet av vapen omkring klockan 14.00 lokal tid. Han beskriver händelseförloppet för CNN Turk genom att yttra följande:

”Jag var mycket nära stridsplatsen. Ljudet av vapnen var väldigt mycket och det kom ifrån ett mycket nära håll. Ljudet av vapnen fortsatte i en timme och 52 minuter. Efter det kom det sex militärhelikoptrar till området där händelsen inträffade.”

Ögonvittnet berättar att branden uppstod då dessa sex militärhelikoptrar kom parvist och bombarderade området där slagfältet var. Dessa militärhelikoptrar kom ifrån militärförläggningen i den lilla staden Sedikin.

Ögonvittnet pekar till och med ut platsen som blev militärhelikoptrarnas måltavla genom att yttra följande:

”De bombarderade den där stora kullen där borta. De fällde också sina egna bomber över byn, utan att bry sig om att där fanns kvinnor, barn och äldre.”

Ögonvittnet uppger att denne också hade hört ljudet av bombplan men att denne inte har sett och bevittnat att dessa har utfört några bombardemang i området.

I kontrast till denna information rapporterar den turkiska generalstaben att förlusterna är en följd av de handgranater som kastades av den kurdiska HPG-gerillan. Ögonvittnet uppger att han bevittnat händelsen och understryker att branden sattes i gång efter att krigsflygplan släppt bomber i det sammandrabbade området. Till den kurdiska nyhetsbyrån ANF uppger ögonvittnet vidare följande uppgifter:

”För att de 13 soldaterna skall kunna dödas av handgranater, så måste de 13 soldaterna befinna sig på samma plats. I operationer går soldater och byvakter inte sida vid sida. De går med minst 20 meters avstånd. Det är därför helt omöjligt att de 13 soldaterna har kunnat dödas av handgranater. De 13 turkiska soldaterna dog i branden som orsakats av den turkiska armén.”

Relaterade länkar:
13 turkiska soldater dog av oklar anledning

Kurd.se