Demokratiblocket – en lista av frihetskämpar!

0
285


På söndag kommer vi att få veta antalet röster som BDP kommer att kamma hem. Det är egentligen fel att endast nämna BDP. Blocket som heter ”Arbete, Frihet och Demokratiblocket” är ett demokratiskt block som består av partierna: BDP, EMEP, KADEP, EDP, SDP och Gröna Partiet.

Totalt 61 hjältar kandiderar i 38 provinser. Av dessa kandidater utgör kvinnor 21%, sammanlagt 13 personer. I dag har Freds och demokratipartiet – BDP åtta kvinnliga parlamentariker/ledamöter i det turkiska parlamentet av totalt 21. Kurdiska BDP är det parti som har överlägset flest kvinnliga kandidater representerade jämfört med övriga partier i Turkiet, inklusive regeringspartiet AKP.

Dock är man väl medvetna om att Turkiet generellt sett är ett konservativt land i europeiska mått. Därför har man även valt att ställa upp konservativa kandidater såsom Serafettin Elçi och även Altan Tan. Elçi är ordförande för KADEP och har starka relationer med Barzani i södra Kurdistan (norra Irak). Altan Tan är känd bland dem intellektuella från den religiösa skaran.

På den motsatta sidan av intellektuella finner vi Ertuğrul Kürkçü som är en välkänd turkisk socialist. Han har suttit 14 år i fängelse på grund av sin starka socialistiska övertygelse och har ända sedan studenttiden kämpat för social rättvisa.

Utöver feminister, socialister, konservativa, miljöaktivister och artister har man även kandidater med olika etniska bakgrunder och religiösa åsikter. Erol Dora, som är en av de kandidater som ställer upp i valet från Mardin, är av syrianskt påbrå. Han kommer med största sannolikhet att väljas in i det turkiska parlamentet enligt egna beräkningar från blocket. Dora kommer då att bli den första syrianen som träder in i parlamentet sedan Turkiets grundande! Han blir en representant för den syrianska samt kristna minoriteten.

Ferhat Tunç som kandiderar i Dersim (Tunceli) är kurd-alevi och en välkänd artist. En till person från underhållningsbranschen är filmregissören Sirri Süreya Önder som dessutom är turkmen. De flesta av demokratikandidaterna härstammar från den stad de kandiderar ifrån. Något som kan tolkas utgöra ett strategiskt val för att sprida känslan av stolthet för det egna språket och för den egna kulturen. Bland annat kandiderar zazaki-talande kandidater på områden som talar samma dialekt i syfte att dels sprida känslan av stolthet för det egna språk och den egna kulturen, men också för att underlätta för lokalbefolkningen att ta del av den politiska informationen och budskapet på den egna dialekten.

Blocket utgörs helt enkelt av en fantastisk mix av människor. Genomsnittsåldern är 48, en blandning av erfarenhet och nytänk. En del personer har varit aktiva sedan 70-talet och suttit fängslade under stora delar av sitt liv. Hatip Diçle, före detta DEP-politiker och ordförande för Demokratiska samhällskongressen (DTK) sitter sedan 2009 anhållen sedan han blev gripen i samband med en av de politiska ”KCK”-operationerna. En plats i parlamentet skulle göra honom immun och han skulle släppas ur fängelset enligt turkisk lag. Sedan finner vi även relativt unga personligheter födda under 70-talet såsom Sebahat Tuncel och Selahattin Demirtaş. En ledande figur inom blocket är just advokaten Selahattin Demirtaş som kandiderar i Hakkari. Idag delar han ordförandeposten för BDP tillsammans med sin kvinnliga kollega Gültan Kışanak. Tittar man på dem rivaliserande partierna såsom CHP, MHP och AKP har man oftast äldre personer som partiledare för att utstråla auktoritet. När det gäller utstrålning så är troligtvis demokratiblockets absolut klaraste stjärna – Leyla Zana!

Vid närmare titt på den turkiska valkampanjen visar att mycket diskussioner har cirkulerat kring kurdfrågan och behovet av en ny konstitution. Samtliga partier i Turkiet är mer eller mindre överens om att en ny konstitution som kommer leda till att demokratin avancerar måste tas fram. I takt med målet om att bli en EU-medlem måste radikalare reformer ske i mer utsträckning än tidigare. Turkiet vinner längre ingenting på att förhala kurdfrågan. Samtidigt tappar militären i landet makten och Turkiet övergår sakta från en militärstat till en polisstat. Från turkiska regeringens sida har man nu insett att kampen inte ska stridas i bergen mot gerillan. Kampen måste föras i civilsamhället. Och där har BDP redan vunnit striden! AKP polisen har fängslat tusentals kurdiska politiker i hopp om att kväva den kurdiska rösten. Dock är det redan försent, det kurdiska folket har talat! Man kommer inte att acceptera något mindre än demokratisk autonomi, vilket är demokratiblockets vision.

Mannen som har lagt grunden för detta och som har varit en av dem mest omtalade personerna under denna valkampanj i turkisk media är Abdullah Öcalan. Efter DTP:s stängning var Öcalan den första att uppmana BDP att bilda en koalition som omfattar feminister, socialister, konservativa, miljöaktivister samt olika minoriteter i Turkiet. Gemensamt för dessa grupper är att införa en demokratisk konstitution som omfattar alla minoriteter. Öcalan menade att BDP måste bli ett parti för hela Turkiet och inte endast för kurder. Det är även samma person som har grundat konceptet ”demokratiskt oberoende”. Det är Öcalans inflytande i den dagliga politiken som har tvingat staten att föra en dialog med honom. Det går inte att exkludera honom från processen. Han har visat vägen för försoning mellan kurder och turkar och han har presenterat ett förslag för samexistens. Aldrig tidigare har det funnits en sådan optimism bland kurder i norr om att få sin röst hörd.

Under mitten av 90-talet, som många intellektuella inom Turkiet anser vara PKK:s gyllene år, kammade det pro-kurdiska partiet HADEP 4.17% i valet. Det bästa resultatet hittills av ett pro-kurdiskt parti var året 2002 där DEHAP fick 6.2%. Med största sannolikhet kommer det demokratiska blocket att överträffa denna siffra på söndag.

Blockets frihetskämpar vinner striden på gatorna samtidigt som Öcalan dominerar den turkiska agendan. Det finns bara en väg för folket att gå mot – frihet och demokrati.  

An Serkeftin, An Serkeftin!    

Hemin Herki