Läs om Demokratiblockets kvinnliga kandidat: Ayla Akat Ata

0
118

 

Läs om Demokratiblockets kvinnliga kandidat: Ayla Akat Ata, är en zazaki/dimiliki talande kurdisk politiker född 1976 i den kurdiska staden Amed (Diyarbakir) i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet).

Bakgrund: År 1997 tog hon examen vid Juridiska fakulteten vid Dicle Universitet i Amed. Under sin studietid blev hon politiskt aktiv i HADEP:s ungdomsförbund. Ata är gift och ett barns mamma. Mellan åren 1998- 2007 jobbade hon som advokat i Amed. Ata har även arbetat på människorättsorganisationen IHD:s lokalavdelning i staden samt utfört arbeten inom Kvinna, fängelse och tortyr- kommissionen. År 2000 deltog Ata i upprättandet av Plattformen för kvinnor i Diyarbakir, samt koordinatör för projektet Rättsligt stöd för motverkandet av sexuella trakasserier och våldtäkt under skyddstillsyn. Hon har även varit verksam i kommissionen för Barns rättigheter i Diyarbakir och medlem i andra stödorganisationer för familjer i staden.

För parlamentsvalet 2007 kandiderade Ata som oberoende kandidat från Êlih (Batman) och vann en plats i parlamentet. Hon var parlamentsledamot för DTP och tjänstgjorde senare som vice ordförande för BDP när DTP stängdes ned av den turkiska författningsdomstolen den 11 december 2009.

Även i år ställer Ayla Akat Ata upp som oberoende kandidat från staden Êlih, denna gång för ”Arbete, Demokrati och Frihetsblocket”.