Vi protesterar!

0
123


Ett 80-tal underskrifter har samlats in inom loppet av ett par timmar för att protestera mot den turkiska valmyndighetens beslut att förbjuda 12 oberoende kandidater att ställa upp i valet i juni. Bland de personer som har skrivit under finns partiledare, riksdagsledamöter, lokalpolitiker, journalister, lärare, författare, artister och studerande.

 

Initiativtagarna Haydar Diljen, lärare och Hediye Güzel, statsvetare ser allvarligt på det som händer i Turkiet:

– Turkiet tar flera steg bakåt i sin demokratiseringsprocess. Detta beslut är politisk och måste upphävas så fort som möjligt, uppger dem.

Vi protesterar mot beslutet att förbjuda oberoende kandidater att ställa upp i parlamentsvalet i Turkiet!

Valmyndigheten i Turkiet har beslutat att förbjuda 12 oberoende kandidater, varav 8 tillhörande det kurdiska partiet BDP, att ställa upp i valet i juni. Man har alltså stängt vägen för många oliktänkande demokratikämpar att arbeta politiskt. Enligt valmyndigheten får BDPs Hatip Dicle, Leyla Zana, Gülten Kisanak, Sebahat Tuncel, Serafettîn Efe, Salih Yildiz, Ertugrul Kurkçu och Îsa Gürbüz inte ställa upp som kandidater i valet. Gülten Kisanak och Sebahat Tuncel är för närvarande parlamentsledamöter. Kisanak är dessutom BDPs ena språkrör.

På BDPs initiativ har för första gången ett samarbete, kallat ”Demokratiska plattformen för frihet” med turkiska vänstern och ett samarbete med ett annat kurdiskt parti blivit verklighet. Detta samarbete är unikt eftersom det aldrig varit så långtgående och omfattad så många olika grupper. Samarbetet har möjliggjort representanter från den turkiska vänstern och andra kurder att ställa upp i valet med uppbackning av BDP, likaså har för första gången i turkisk historia en person med syriansk bakgrund blivit uppsatt på valbar plats på BDPs listor.

Eftersom Turkiet historiskt sett kontinuerligt har försökt att hindra kurderna från att väljas in i parlamentet har man satt en spärr på 10 %. Av den anledningen deltog DTP (BDP föregångare som förbjöds) med oberoende kandidater och kunde på så sätt komma in i parlamentet. Samma tillvägagångssätt upprepas även inför detta val.

BDP har under de senaste åren arbetat ihärdigt för en demokratisk lösning på den kurdiska frågan samt för Turkiets demokratisering. BDP har fört talan inte bara för kurder utan för många andra oliktänkande demokratikämpar.

Enligt senaste opinionsmätningarna uppskattas att BDP kommer att kunna rösta in över 30 oberoende kandidater i parlamentet. Med detta beslut om politiskt förbud visar den turkiska staten med styrande AK-partiet i spetsen att man inte vill ge kurderna möjlighet till politisk deltagande och inflytande. Man skickar signaler om att man väljer våldets och inte dialogens väg.

Vi som undertecknar detta uttalande:
– Fördömer detta odemokratiska beslut som baseras på politiska maktspel
– Kräver att beslutet upphävs och att kurder och andra oliktänkande ges möjlighet till politisk deltagande på samhällets alla nivåer, inklusive parlamentet
– Kräver att den turkiska staten väljer dialogen och inte förtryckets och våldets väg
– Kräver att EU och Sverige tydligt fördömer detta beslut och stödjer mänskliga rättigheter och de oberoende kandidaternas deltagande i valet

För mer information, kontakta:
Hediye Guzel, initiativtagare,070 306 66 03
Haydar Diljen, initiativtagare, 070 171 15 08

Kurd.se