Kurder i Sverige vädjar till den svenska regeringen

0
128


Den turkiska valmyndighetens beslut att förbjuda 12 av de 61 oberoende kandidaterna att ställa upp i valet i landet i juni månad möter stark kritik. Kurder i Sverige fördömer turkiska myndigheters odemokratiska handlingar mot kurdiska politiker och vädjar till den svenska regeringen att sätta press på Turkiet att upprätthålla de grundläggande demokratiska principerna.

I måndags kom beslutet som skakade hela Turkiet. Den turkiska valmyndigheten (YSK) meddelande att man förbjuder 12 av de 61 oberoende kandidaterna att ställa upp i valet. Den turkiska valmyndighetens beslut grundar sig i att dessa politiker tillbringat tid i fängelse. Sacharovprisbelönade Leyla Zana fängslades 1991 och satt inlåst till 2004 för att ha talat kurdiska i turkiska parlamentet och för sina politiska handlingar som ansågs gå emot Turkiets enhet.

Kandidaterna som nyligen uteslutits från valet har tidigare godkänts och arbetat politiskt. Att YSK plötsligt, strax innan valet, väljer att förbjuda12 kandidater visar ännu en gång hur pass besvärligt det är för kurder att driva politiskt arbete i Turkiet. Det är inte okänt att turkiska myndigheter tystat den kurdiska rösten i landet genom förbud, våld, fängslanden och till och med avrättningar av kurdiska politiker. Det pro-kurdiska BDP** bestämde för några veckor sedan att stödja oberoende politiska kandidater från andra fronter i Turkiet i valet i juni 2011. Eftersom partierna måste klara en procentspärr på 10% av rösterna för att bli representerade i parlamentet har BDP valt att driva denna kampanj i hopp om  att komma över spärren och på så sätt representera miljontals väljares röster.

BDP:s partiföregångare är; DTP, DEHAP, HADEP, DEP, ÖZDEP och HEP. När HEP upplöstes 1993 hade 57 av dess politiker och framstående medlemmar mördats. När DEP tvingades stängas ned 1994 hade 24 av dess politiker och framstående medlemmar mördats. Morden har avtagit med tiden men inte förbuden och fängslanden. DTP (Demokratiska samhällspartiet) närmast föregångare till BDP förbjöds 2009. Turkiska författningsdomstolen menade att DTP på något sätt hade kopplingar till PKK. Detta eftersom DTP vägrat terroristförklara PKK och att vissa DTP-politiker i några uttalanden refererat till Abdullah Öcalan i form av ”Herr Öcalan”. Förutom att partiet totalförbjöds, svartlistades även 37 av partiets medlemmar som en direkt följd av nedstängningen. 

Mönstret är tydligt; Frihetssträvare och demokratikämpar tystas i Turkiet. Förföljelser, hot, förbud, fängslanden av kurdiska politiker och föreningsföreträdare hotar den demokratiska utvecklingen i Turkiet och skadar kurdernas liksom andra minoriteters möjligheter att göra sin röst hörd via fredliga och demokratiska medel. Att förbjuda pro-kurdiska politiska partier och politiker kommer inte att lösa de extrema problem som finns i Turkiet. Motreaktionen av förbud och fängslanden kommer att utlösas i form av att kurdiska ungdomar söker sig till bergen då hoppet om en lösning av kurdfrågan via demokratiska medel inte går att uppnå.

Vi, svensk-kurder, fördömer turkiska myndigheters odemokratiska handlingar mot kurdiska politiker. Vi som i Sverige har uppfostrats till att de mänskliga rättigheterna är en central del av folkrätten och att Sverige fäster stor vikt vid att alla stater, stora som små, respekterar folkrätten anser att Sverige bör höja rösten och eventuellt se över sina förhandlingar med Turkiet så länge landet inte lyssnar och upprätthåller de grundläggande demokratiska principerna. Vi vill att Sverige förkastar detta plötsliga förbud mot oskyldiga och folkkära politiker. Vi vill att kurdiska politiker i Turkiet ska ha samma rättigheter som andra världsmedborgare. Vi vill slutligen att Sveriges mediasfär uppmärksammar och följer denna fråga!

**Freds- och demokratipartiet, BDP, strävar efter att lösa den kurdiska frågan i Turkiet på ett demokratiskt och fredligt sätt. BDP är ett pro-kurdiskt parti i Turkiet som grundades 2008, efter att föregångaren DTP förbjudits att vara fortsatt verksam.

Meddelandet ovan härrör från reaktioner av tusentals besvikna kurder i Sverige. Dessa kurder är med i en Facebook-grupp som skapades för knappt tre veckor sedan och har på så kort tid vuxit sig till drygt 2500 personer.

Kurd.se

Dela
Föregående artikelEtt folk i uppror!
Nästa artikelVi protesterar!