Kurder i Sverige stödjer BDP genom att inrätta fredstält

0
412


Kurder i Europa och Skandinavien visar sitt stöd för de ”Demokratiska lösningstälten”, som inrättats på initiativ av Fredsmödrarna. Enligt erhållna uppgifter kommer kurder i Sverige att inrätta fredstält i Stockholm mellan datumen 4:e till 8:e april. Arrangörerna Kurdiska Rådet välkomnar medmänniskor att visa solidaritet för det kurdiska folkets kamp för fred och rättvisa.

Årets Newrozfestligheter i norra Kurdistan avslutades med att miljontals kurder runt om i regionen skanderade sina demokratiska krav i kilometerlånga frihetsdemonstrationer från Newrozfirandena till de ”Demokratiska lösningstälten”, som inrättats på initiativ av Fredsmödrarna. Med i tågen fanns bland annat parlamentariker och kommunala företrädare för BDP (Freds- och demokratipartiet), representanter för DTK (Demokratiska samhällskongressen), civila organisationer och människorättsaktivister.  

Denna fredliga aktion kom dock att bemötas med brutalitet av turkiska statens säkerhetsstyrkor som attackerade fredstågen runt om regionen med gasbomber, peppargas, batonger och vattenkanoner. Dessutom sattes folkvalda politiker för BDP, partimedlemmar och medborgare i arrest.

Den turkiska statens brutala aggressivitet gentemot det kurdiska folkets strävan för fred i regionen bemöts med fördömanden från olika håll. Nu uppger kurder i Europa och Skandinavien att även de kommer att sätta upp fredstält i syfte att dels stödja denna demokratiska kamp i norra Kurdistan och Turkiet och dels för att uttrycka sin egen vilja för fred, demokrati och frihet.

Enligt erhållna uppgifter från Kurdiska Rådet, som verksamma i Sverige, uppmanar och vädjar rådet till den internationella opinionen att visa solidaritet med det kurdiska folket och stödja dess legitima krav som går under slagordet ”frihet eller frihet” mot dessa orättvisa och orättsliga angrepp från den turkiska statens sida.

Information:
Plats: Sergelstorg (Stockholm)
Datum: 4-8 april
Tid: Dygnet runt

Program:

4 april kl.18:00 – Invigning
5 april – Musik & tal
6 april kl.15:00 Pressträff därefter Musik & tal
7 april kl.16:00 Paneldiskussion därefter Musik & tal
8 april kl.18:00 Avslutning med en fredsgala

Arrangör: Kurdiska Rådet

Bild: från Êlih (Batman)
Kurd.se

Dela
Föregående artikelVarför Halabja?
Nästa artikelEN DANS I ZENIT