Vänsterpartiet vill verka för att 16 mars blir den internationella dagen mot massförstörelsevapen

0
108


I ett brev till svenska regeringen uppmanar partiet att man ska agera och verka för att erkänna den 16 mars som internationella dagen mot massförstörelsevapen.

Den 16 mars 1988, bombade Saddam Husseins stridsflygplan med nervgas och vx-gas den kurdiska staden Halabja. Minst 5000 människor dödades och ca 7000 skadades. Än idag ser vi efterverkningarna från gasattacken.

– Vi kommer alla, att för alltid minnas Halabja. Vår vrede och sorg för det som har hänt är stor.  Vänsterpartiet fördömer starkt användningen av massförstörelsevapen. Inga fler människoliv får gå åt spillo och inga fler Halabja, Darfur och Guernica, det säger Vänsterpartiets partiordförande Lars Ohly i en kommentar.

Vänsterpartiet kräver tillsammans med en rad kurdiska organisationer att:

–  Sverige ska verkar för att 16 mars blir den internationella dagen mot massförstörelsevapen

–  man ska kompensera och rehabilitera de överlevande Halabjaborna

– EU & USA tar på sig återbyggnaden av Halabja och sanering av den fortfarande giftiga marken i Halabja

Med anledning av detta överlämnar Lars Ohly idag ett brev till svenska regeringen med uppmaning att agera.

– Regeringen kan inte blunda för det här, endast genom upprättelse kan det kurdiska folket gå vidare. Sverige bör verka för att den 16 mars ska bli den internationella dagen mot massförstörelsevapen. Vi hoppas att samtliga partier i Sveriges Riksdag vill ställa sig bakom kravet och att vi tillsammans verkar för att Sverige ska driva det i FN, avslutar Ohly som även i år deltar i minnesstunden för Halabjas offer.

Lars Ohlys brev till regeringen finns att läsa på: www.vansterpartiet.se

För mer information, kontakta:

Lars Ohly, via pressekreterare Hediye Güzel, 070- 306 6603

Vänsterpartiets presstjänst 070- 620 0064

Kurd.se