Vägen till Diyarbekir

0
216


En dokumentär av Zardasht Ahmed från 2011 skall sändas på SVT2. I den skildas kurdiska musikern Ciwan Hacos resa tillbaka till Amed (Diyarbekir) för första gången efter 25 år
.

Utdrag ur SVT:s hemsida

Ciwan Haco är en omåttligt populär kurdisk musiker som lever i exil i Sverige. När Turkiets inställning till kurderna mjukats upp kunde Ciwan återvända till sitt älskade Diyarbekir. Längtan hem är stark men i Sverige finns fru, barn och det liv Ciwan byggt upp under hela sitt vuxna liv.

Den kurdiske sångaren Ciwan Haco lever ett tillbakadraget familjeliv i Gävle, där knappast någon känner till att han är en välkänd musikstjärna för kurder över hela världen. Ciwan har varit svartlistad av de turkiska myndigheterna i 25 år men får till slut en inbjudan att uppträda för sitt folk under firandet av det kurdiska nyåret, Newroz.

Vägen till Diyarbekir är en roadmovie där vi följer med Ciwan tillbaka till Diyarbekir i kurdiska delen av Turkiet för en stor konsert. Över en miljon människor kommer till konserten som blir succé. Resan är fylld av Ciwans minnen, musik och inre tankar om exil och hemkomst, om tillhörighet och identitet.


Sändningstider: Vägen till Diyarbekir

SVT2 Fredag 18 mar 2011 kl 20.00
SVT2 Lördag 19 mar 2011 kl 11.15
SVT2 Tisdag 22 mar 2011 kl 22.45

 

Kurd.se