Erdogans dubbelmoral fortsätter

0
137


I söndags uppmanade Turkiets premiärminister Erdogan de turkar som bor i Tyskland att inte förlora sin egen kultur. Ett liknande tal för tre år sedan orsakade upprördhet hos landets kurder.

”Jag säger ja till integration. Vi måste integreras i det samhälle vi lever i”, sa den turkiske premiärminister Recep Tayyip Erdogan till en folkmassa på tiotusen som samlats i en arena i tyska Düsseldorf i söndags. Erdogan avvisade starkt assimileringspolitik och uppgav att han ser med stor oro på främlingsfientlighet i flera europeiska länder och i synnerhet i Tyskland. Vidare kritiserade samt uppmanade han politiker och media att inte ge näring åt främlingsfientlighet.

”Ingen kommer att kunna ta vår kultur ifrån oss. Våra barn måste lära sig tyska, men i först hand så måste dem lära sig turkiska. Jag kommer inte heller tillåta mina ord vridas av de tyska medierna”, hette det i uttalandet.

Erdogan tillkännagav även en ny turkisk lag som kommer att göra det lättare för turkar att säga upp sitt medborgarskap till förmån för det tyska medborgarskapet.

Omkring tre miljoner etniska turkar bor i Tyskland och utgör landets största muslimska grupp.

Kurder protester Erdogan
Samtidigt som Erdogan manar de turkar som bor i Tyskland och i övriga Europa att bevara den turkiska kulturen och språket, förbjuder han landets egna medborgare att tala sitt språk och utöva sin kultur. Den turkiska staten för en konsekvent politik i syfte att förturka sina medborgare. Alla hänvisningar till att det finns ett kurdiskt språk, en kurdisk kultur och ett kurdiskt folk är fortfarande strängt kriminaliserat. Förra året blev den enda kurdisk språkiga dagstidningens chefredaktör i Turkiet dömd till 166 års fängelse för att han skrivit på kurdiska. Så länge kurder följer den ram som den turkiska staten satt upp blir det inga komplikationer, men för de kurder som vill omfamna sin egen identitet och kulturarv blir istället stämplade som terrorister och utsätts för trakasserier, tortyr och mord. Kurder i Tyskland protesterade mot Erdogan och påpekade det motsägelsefulla i hans tal.

Kurd.se