Massprotester och upplopp i Turkiet och norra Kurdistan

0
128


Massprotester och upplopp i Turkiet och norra Kurdistan på årsdagen av kidnappningen av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan. Flera personer uppges sårade över 150 personer person uppges arresterade.

De aktiviteter och protestaktioner som genomfördes av det kurdiska folket i de flesta städer i Turkiet och norra Kurdistan på årsdagen av kidnappningen av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan har möts med hårda och våldsamma attacker av den turkiska polisen. Under attackerna har flera personer sårats och över 150 personer arresterats. 

Wan (Van)
I Wan protesterade tusentals personer mot kidnappningen och tillfångatagandet av den kurdiske folkledaren Öcalan. Protestanterna bar stora affischer med fotografier av Öcalan på och PKK:s flagga. Protestanterna ropade ut slagorden ”död åt den internationella komplotten och leve ledaren Apo”.  I protesten deltog BDP:s parlamentsledamot Fatma Kurtulan från Batman och Wans borgmästare Bekir Kaya. På grund av omfattande säkerhetsåtgärder gjordes inget uttalande under demonstrationen och folkmassorna spred sig ut på gatorna för att fortsätta med demonstrationen. De turkiska poliserna attackerade den stora folkmassan med tårgas och sprutade vatten på dem med vattenkanoner. Det slutade med att en person sårades och 30 personer arresterades. 

Erdis
Stora protestaktioner genomfördes också i staden Erdis. Poliserna attackerade den stora folkmassan med tårgas och sprutade vatten på dem med vattenkanoner. Under demonstrationen blev tre personer utsatta för en mycket hård tortyr som senare arresterades. Under upploppen blev också en journalist vid namn Nazan Sala från den kurdiska tv-kanalen Roj TV utsatt för hårda attacker av den turkiska polisen. Som ett resultat av att den turkiska polisen öppnade eld mot demonstranterna blev en person svårt sårad. Personen fördes sedan till sjukhuset vid staden  

Merdîn (Mardin)
Demonstrationerna i Merdin inleddes med den turkiska polisens hårda attacker. Under protestaktionerna greps sammanlagt 8 personer. Av de personer som har gripits finns sju barn. 

Derik
De våldsamma upploppen i Derik i Merdîn har nu fått ett slut. Under de turkiska polisernas attacker mot demonstranterna har tre personer blivit sårade. Protestanterna svarade med att kasta molotovcocktail mot AKP:s högkvarter i området och det resulterade i att hela byggnaden brann ner. Det rapporteras att ytterligare 6 personer blev arresterade.

Massprotester mot den internationella komplotten rapporterades också i staden Sirnex (Sirnak). Den turkiska polisen bemötte demonstranterna med gasbomber som kastades mot BDP:s högkvarter i området. Det resulterade i att 5 äldre kvinnor som befann sig inne i byggnaden blev sårade. All de sårade fördes senare till de statliga sjukhusen i städerna Cizîrêoch Silopi. Enligt kurdiska källor har fyra personer blivit arresterade. 

Cizîre
I Cizîre har 15 personer blivit arresterade under de senaste dagarnas massdemonstrationer som har ägt rum i staden. Av de som har arresterats finns 12 barn. 

Riha (Urfa)
I områdena Pirsus och Bîrecîk som tillhör Riha har upploppen avslutats. Den turkiska polisen har omringat BDP:s högkvarter i området. Av de fem personer som blev arresterade har tre blivit släppta men två barn som fanns bland de arresterade sitter fortfarande häktade. 

Rezan
I staden Rezan ägde stora massprotester rum mot kidnappningen och tillfångatagandet av den kurdiske folkledaren Öcalan. Det rapporteras att fler än 20 personer har gripits i området av den turkiska polisen. 

Amed (Diyarbakir)
Massdemonstrationerna som ägde rum i de olika områdena som tillhör Amed inleddes vid Sur. Upploppen började med att tusentals ungdomar blockerade trafiken i området. Under händelseförloppen greps nio personer. 
I Bismil har två turkiska poliser blivit sårade av att demonstranterna besvarade deras attacker med stenkastning. Under händelseförloppen arresterades ett stort antal personer varav de flesta var barn. 
I Lice inleddes en massprotest av kurdiska kvinnor som bemöttes av hårda och våldsamma attacker från den turkiska polisens sida. Polisen kastade gasbomber mot aktivisterna som svarade med att kasta stenar och molotovcocktail mot dem. Under upploppen greps en minderåring som hade deltagit i demonstrationerna. 
I Erxeni har åtta aktivister blivit arresterade efter att ha genomfört protestaktioner mot kidnappningen och tillfångatagandet av den kurdiske folkledaren Öcalan. 

Colemêrg (Hakkari)
I Gever har tusentals personer genomfört en massprotestaktion mot den internationella komplotten som ägde rum strax efter det uttalande som gjordes av civilsamhällets organisationer. Även här anfölls demonstranterna med gasbomber och vattenkanoner av den turkiska polisen. Unga aktivister som deltog i demonstrationerna försvarade sig själva mot den turkiska polisens attacker med stenkastning, molotovcocktail och luftkulor. Under händelseförloppen har två personer arresterats och ytterligare två andra personer sårats. Protestaktionen avslutades med att ett pressmeddelande från av det civila initiativet “Folkets initiativ” som tackade det kurdiska folket i området för att ha stängt ner sina företag, butiker och andra verksamheter i protest mot kidnappandet och tillfångatagandet av den kurdiske folkledaren Öcalan. 

Mersin, Adana
I den turkiska staden Mersin har två demonstranter gripits och två poliser sårats under upploppen.  I turkiska Adana har 35 aktivister arresterats av den turkiska polisen efter de stora protestaktioner som ägde rum där mot kidnappningen och gripandet av den kurdiske folkledaren Öcalan. 

Igdir
I staden Igdir har tre aktivister blivit häktade under upploppen.

 

Kurd.se