PKK omvärderar den nuvarande politiska processen

0
153


I en intervju med ANF uppger Murat Karayilan att det är osannolikt att den turkiska regeringen tar några steg mot att bygga upp ett förtroende till mars månad, och att rörelsen därför måste omvärdera den nuvarande politiska processen till nästa vecka.

I december månad 2010 uppgav den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan och KCK* att den passiva försvarspositionen som utlystes den 20 mars 2009 inte kommer att förlängas om den turkiska sidan inte tar vissa steg mot en positiv utveckling. Denna passiva försvarspositionen är enligt rörelsen i själva verket giltigt fram till det allmänna valet i landet juni 2011.

I intervjun kritiserar KCK:s verkställande råds ordförande Murat Karayılan den turkiska regeringen för att uppvigla till krig och uppger att detta är AKP:s sista chans. ”Visar dem sin goda vilja kommer det att leda till en positiv utveckling, men det återstår att se”, uppger Karayilan.

Karayilan pekar vidare på faktumet att Turkiet förbereder sig för en storskalig operation och kritiserar landet för dess stora budgetspendering på militären. Han berör även frågan om massgravar som under den senaste tiden har upptäckts runt om i de kurdiska områdena. Karayilan uppger att så länge samtliga massgravar inte blir offentligjorda och så länge de ansvariga för dessa inhumana brott inte ställs inför rätta är en fråga om en fredlig lösning inte möjlig. ”Men den turkiska staten och AKP-regeringen visar inga avsikter att undersöka brotten i det förflutna och lösa den kurdiska frågan”, uppger han vidare.

Om diskussionerna om Hizbollah uppger Karayilan att det inte har funnits några konflikter mellan Hizbollah och PKK i det förflutna. Han uppger att Hizbollahs enda mål är civila och att de är en statlig sponsrad organisation.

Faktaruta KCK och PKK
Kurdistans samhällsunion, KCK är den rörelse som internationell media syftar på när de skriver PKK.  PKK är idag en ideologi som rymmer den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans ideologiska och politiska teser. KCK utgör ett system som är byggt på denna ideologiska förankring. Man kan säga att PKK är kärnan och KCK samt dess andra ideologiska och politiska fraktioner kretsar runt den här politiska och ideologiska kärnan.

Kurd.se