Vi minns kamrat Sema!

0
321


Idag den 11 november 2013, har det gått tio år sedan kamrat Sema tände eld på sin egen kropp på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Hon fördes till sjukhus med 80-procentliga brännskador men hennes liv kunde inte räddas. Martyr Sema var av turkisk ursprung men kämpade för kurdernas rättigheter i både de kurdiska bergen och som en kader i Europa.

Idag har det gått tio år sedan Fatos Saglamgöz tände eld på sin egen kropp på Gustav Adolfs torg i Göteborg.  Saglamgöz gick under kodnamnet Sema efter att hon gått med i PKK-gerillan. Heval* Sema var av turkisk ursprung men kämpade för kurdernas rättigheter i både de kurdiska bergen och som en kader i Europa. Sema lämnade två avskedsbrev efter sig. Ett av dem var tillägnat till det kurdiska folket och kurdiska och turkiska kvinnor. Det andra brevet var tillägnat den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan.

”Jag vet att du inte accepterar den här typen av aktioner men jag vill göra något för att bli en bräda i den bro som ska gå mellan det kurdiska och det turkiska folket”, skrev Sema i brevet till Öcalan.

I det brev Sema tillägnade till det kurdiska folket och kurdiska och turkiska kvinnor skrev hon bland annat:

”Jag ska tända ett fredens ljus med min kropp mellan två nationaliteter. Jag hoppas att det jag gör ska få människor att känna något i sina hjärtan. Jag hoppas att budskapet når både kurdiska och turkiska kvinnor”.

Ett av nio syskon från en turkisk familj
Heval Sema (Fatos Saglamgöz) föddes år 1970 och var ett av nio syskon från en turkisk familj. Semas familj hyste sympati för den kurdiska frihetsrörelsen PKK (Kurdistans arbetarparti) och hennes äldre bror Saban blev tidigt aktiv inom PKK-gerillan. När grannarna fick reda på familjens sympati för PKK och det kurdiska folket blev de tvungna att flytta till en annan stad. Under militärkuppen i Turkiet 1980 utsattes Semas familj för trakasserier och tortyr. Hennes bror dog under tortyrövergreppen och fadern dog under ”oklara omständigheter” på sin arbetsplats.

PKK-gerilla i de kurdiska bergen
Under sin tid på universitet tog Sema själv kontakt med PKK och vid 18 års ålder valde hon att kämpa för det kurdiska folket i de kurdiska bergen.  Under många år kämpade hon med den kurdiska gerillan i Amed (Diyarbakir), Dersim (Tunceli) och Erzirom (Erzurum). I bergen deltog hon även aktivt i kvinnoorganisationen PAJK (Partiet för frihet för Kurdistans kvinnor) och arbetade med kvinnofrågor. Efter att ha blivit skadad vid en strid med den turkiska armén 1998 fördes hon till sjukhus i mån om hennes överlevnad. Där blev hon dock gripen av turkisk militär. Men med anledning av att hon inte delgav sitt sanna namn skonades hon en ödesdiger dom och blev frisläppt efter åtta månader. Men frisläppandet från fängelset innebar inte hennes frihet eller ett fortsatt liv. Hennes liv var inte längre garanterad i Turkiet och PKK beslöt därför att skicka henne till Europa.

11:e november 2003
Den 11:e november 2003 tände heval Sema eld på sin egen kropp på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Hon fördes till Sahlgrenska sjukhuset med 80-procentliga brännskador men hennes liv kunde inte räddas.

Vi på Kurd.se känner stor sorg över att inte ha kvar godhjärtade kamrat Sema bland oss idag. Vi vill skicka våra kondoleanser till martyr Semas familj och till alla internationella kamrater som mist sina liv i kampen för humanitet, rättvisa, frihet, och fred

Vila i frid heval Sema – Şehid Namirin!

Fotnot: Heval översätts till kamrat på svenska.

Kurd.se